De Franse retailer Système U gaat vanaf 2015 lid worden van de strategische alliantie CORE. De beslissing betekent ook dat Système U uit de Europese aankooporganisatie AMS stapt.

"De toetreding van Système U tot deze groep zal ons toelaten de beste prijzen te bieden aan onze klanten, vooral in de nationale merken”, verklaarde Serge Papin van Système U. Zijn enseigne is tot 31 december 2014 nog lid van AMS, de aankoopcentrale waartoe ook Delhaize , Migros en Albert Heijn behoren. Serge Papin over de reden van zijn vertrek: "AMS staat gelijk aan Ahold marketing service. Met CORE, vinden wij een evenwicht dat we met AMS, dat duidelijk door Ahold gedomineerd wordt, niet hadden.”

Vanaf 1 januari 2015 treedt Système U dus toe tot CORE. CORE is de Europese alliantie met hoofdzetel in Brussel waar ook de retailgroepen Colruyt Group (België), Conad (Italië), Coop Group (Zwitserland) en REWE Group (Duitsland) toe behoren. CORE werd in september 2013 opgericht nadat die vier retailers uit de aankoopcentrale Coopernic stapten na een “onoverbrugbaar” meningsverschil met Leclerc.

“We zijn tevreden dat Système U een nieuwe partner wordt in onze alliantie”, vertelt Gianluigi Ferrari, General Manager van CORE. “Zo versterken we ons Europese partnership en zullen we onze samenwerking nog kunnen verdiepen.”

De vijf onafhankelijke retailgroepen realiseerden in het boekjaar 2013 in totaal een omzet van 106 miljard euro. Met Système U erbij zal de alliantie actief zijn in 18 Europese landen en 23.000 winkels tellen.