Système U verandert van naam. Het merk werd omgedoopt tot Coopérative U tijdens een congres dat gisteren en vandaag werd gehouden in Marne-la-Vallée en werd bijgewoond door bijna duizend medewerkers van het bedrijf.

Ter gelegenheid van het 130-jarig bestaan vindt Système U zichzelf opnieuw uit. Door het woord ’Système’ te vervangen door ‘Coopérative’, wil het merk, dat nu Coopérative U heet, zijn wendbare, ondersteunende en duurzame coöperatieve model bevestigen. De eerste winkel opende in 1894 onder de naam Pain Quotidien. Het woord ‘Système’ werd in 1983 geïntroduceerd en is volgens Dominique Schelcher, CEO van Coopérative U, nog steeds sterk verbonden met de geest van de jaren 80. Volgens hem is die term vandaag de dag niet meer relevant, gezien het wantrouwen dat tegenover ‘systemen’ bestaat. “We wilden zijn wat we zijn: een coöperatie”, legt hij uit. “Deze stap versterkt de kracht van ons model. De ketens Hyper U, Super U, U Express en Utile veranderen niet. In 2024 gaan we verder met onze bedrijfsvorm en de manier waarop we die uitvoeren.” Deze naamsverandering is al unaniem goedgekeurd door de Raad van Bestuur.

Daarnaast heeft Coopérative U zichzelf het ambitieuze doel gesteld om tegen 2030 een marktaandeel van 15% te hebben. Vandaag heeft de keten een marktaandeel van 11,8%. E. Leclerc en Carrefour hebben respectievelijk een kwart en 20% in handen. Coopérative U heeft ook aangekondigd dat het zijn marktaandeel in de verssector wil vergroten en zijn online aanwezigheid wil versterken.