Het is opvallend veel drukker in de supermarkten vandaag. Verwacht wordt dat vanavond een nieuwe lockdown afgekondigd wordt, waardoor veel mensen al aan het hamsteren zijn. Tegelijk is er voor veel winkels nog veel onduidelijkheid: moeten ze dicht of niet?

Zekerheid over een nieuwe lockdown is er nog niet, maar veel consumenten nemen het zekere voor het onzekere en beginnen opnieuw met het hamsteren van producten, waaronder toiletpapier, rijst en pasta. Toch staan we nog ver af van de drukte die er in maart was. Sectorfederatie Comeos ziet flink hogere verkopen in de winkels. “Het gaat nu meer richting 20 procent en meer meerverkoop in de winkels”, zegt woordvoerder Hans Cardyn. “Maar tijdens de lockdown was dat 100 procent en meer, een echte verdubbeling.” In sommige winkels was het vanmorgen aanschuiven, maar een echte stormloop is er nog niet.

De supermarkten zien niet alleen de drukte toenemen, er is bij veel retailers onzekerheid over welke winkels zullen mogen openblijven en welke niet. Velen staan voor hele moeilijke weken en maanden, nu er wellicht opnieuw sprake zal zijn van telewerk als norm en een mogelijke sluiting van alle niet-essentiële winkels, zoals die er ook in maart was. Proximus wachtte de beslissing niet af en besloot al zijn winkels te sluiten. Een nieuwe lockdown, in een traditioneel belangrijke eindejaarsperiode, zou in de kaart spelen van de grote e-commercespelers die ook de voorbije maanden al fors profiteerden van de omstandigheden.

Comeos drukte al zijn bezorgdheid uit en zei dat de komende uren cruciaal zullen zijn. De sectorfederatie overlegt niet alleen met de overheid, maar ook met de vakbonden. Zij zijn bekommerd om de veiligheid van de supermarktmedewerkers en de werkomstandigheden. Tegelijk willen ze ook compensaties voor het werk dat ze nu verrichten. De overheid kondigde nu al dat winkelen alleen met maximum twee personen mag en niet langer dan een halfuur mag duren.