Vlamingen lusten wel pap van goedkope seksspeeltjes. Bij de uitverkoop na het faillissement van de erotische winkelketen Pabo liep het storm voor handboeien, zweepjes, dildo’s en condooms. Rode kaken waren er amper te zien. 

Precies om 12 uur begon gisteren de koopjesdag in drie Vlaamse vestigingen van Pabo. In Aartselaar, Roeselare en Wetteren gingen voor een laatste keer de deuren van de erotische shop open. In Artselaar was het een overrompeling zoals je die vaker ziet bij het begin van de solden, zo bericht Het Laatste Nieuws. Ruim op voorhand al stond er een lange rij. Hier en daar stond er iemand bedremmeld bij, maar de Vlaming bleek toch vooral zijn schaamtegevoel kwijtgespeeld te zijn. Toch zeker als er koopjes te rapen vallen. Van mannen in sandalen over een groep vrienden die een vrijgezellenfeest te vieren hadden tot vrouwen met een kinderwagen: ze waren er allemaal. En er was voor iedereen wat wils: pornofilms, dildo’s, SM-accessoires, pikante lingerie en kleurrijke condooms. 

De verkoop van de seksspeeltjes en -accessoires werd in goede banen geleid door het Antwerps-Nederlandse veilinghuis Troostwijk Veilingen, dat de opdracht kreeg om zoveel mogelijk schuldeisers tegemoet te komen. Elk item, van gele vibrator tot toestellen die een langdurig orgasme verzekeren, ging door de handen van de veilingmeester en werd netjes genoteerd in een schrift. Buiten bleef het aanschuiven: de klanten werden door het personeel slechts één per één binnengelaten, zodat er geen chaos ontstond. En die klanten namen hun tijd: zelfs met scherpe prijzen haal je niet zomaar een willekeurig slipje of apparaat in huis. Alles werd gewikt en gewogen, al dan niet met een veelbetekende glimlach. En wanneer de keuze gemaakt was, werd er met een ondoorzichtige plastic zak naar buiten gestapt. Vragen van de aanwezige pers vermeden de meesten: sommigen bleken daarbij zelfs verrassend snel naar hun auto te kunnen spurten.

Bij het personeel waren er vooral gemengde gevoelens. “We zijn blij om hier zoveel klanten te zien, dit is afscheid nemen in schoonheid. Maar het mismanagement waardoor wij nu allemaal op straat staan... . Daar kunnen we niet blij om zijn.” Bij het verdwijnen van de winkelketen wordt vooral verwezen naar het internet, waar Vlamingen in alle anonimiteit aankopen kunnen doen en ook nog eens aan hun trekken komen als het over vieze filmpjes gaat. Toch is er in ons land nog altijd een erotische winkelketen die wel op volle toeren draait: Libidos. “Net omdát we Vlaams zijn en heel erg de nadruk leggen op een persoonlijke service", zegt eigenaar Bert De Keuster in de krant. “Pabo werd gemanaged vanuit Nederland. Men bestookte de Belgische klanten per e-mail met goedkope aanbiedingen, dat was volgens mij een foute aanpak. Let op, het belang van online verkoop voelen ook wij in de winkels. Maar seks is niet alleen een zaak van twintigers, maar ook van oudere mensen die eens iets anders willen.”