De Nederlandse boodschappendienst Stockon is naar eigen zeggen de eerste klimaatneutrale boodschappenservice van Nederland. Dankzij de vele inspanningen om zijn CO2-uitstoot te reduceren kreeg het bedrijf een "klimaatneutraal" certificaat overhandigd van de Climate Neutral Group. 

De opwarming van de aarde is een thema dat de laatste jaren steeds meer aandacht krijgt, ook binnen e-commerce. Verschillende bedrijven, waaronder Stockon, doen dan ook hun uiterste best om hun CO2-uitstoot zoveel mogelijk te verminderen. De Nederlandse boodschappendienst die op dat gebied al jaren talrijke acties onderneemt, heeft daarom besloten om zich door Climate Neutral Group te laten certificeren voor het klimaatneutraal verzenden van pakketten. Ter herinnering, klimaatneutraal betekent dat er netto géén broeikasgassen zoals CO2 vrijkomen. Dat kan het bedrijf bekomen door enerzijds zelf zoveel mogelijk CO2-uitstoot te verminderen en anderzijds door de overige uitstoot te compenseren door een bijdrage aan duurzame projecten.

Dat Stockon het "klimaatneutrale" certificaat verkregen heeft, is niet verrassend. Het bedrijf neemt immers tal van milieuvriendelijke acties. Zo worden medewerkers lokaal geworven en gestimuleerd om met de fiets of het openbaar vervoer naar het werk te komen. Daarnaast introduceert Stockon, zodra de oude voorraad op is, nieuwe tasjes. Zo komen de niet-gekoelde producten in een tas, vervaardigd van FSC gecertificeerd papier uit duurzaam en verantwoord verbouwd hout. Gekoelde producten worden bovendien in biologisch afbreekbare (plastic) tassen geleverd.

Toch gaat klimaatneutraal verzenden nog verder. Stockon levert namelijk rechtstreeks van producent naar consument, waardoor de CO2-uitstoot een stuk minder is dan wanneer er een supermarkt tussen zit. Daarnaast stuurt de boodschappendienst voor de bezorging geen eigen busjes de straat op, maar werken zij met PostNL. Hun bezorgers rijden immers al, en bovendien zet ook PostNL zich actief in voor een groenere wereld. Om de overige CO2-uitstoot die door de bezorgers van PostNl geproduceerd wordt te neutraliseren, investeert Stockon in het klimaatproject Gold Standard Cookstoves Africa. Dit project investeert in efficiënte cookstoves, die 50% minder hout verbruiken bij het koken en minder rook uitstoten. Dat gaat ontbossing tegen en zorgt voor enorme CO2-reductie. 

Dankzij al die inspanningen mag Stockon zich nu de eerste klimaatneutrale boodschappenservice van Nederland mag noemen. “Een resultaat om trots op te zijn, maar wat Stockon betreft is dit pas het begin. Zo wordt er ondertussen hard gewerkt om ook de huishoudens van het vaste personeel klimaatneutraal te maken en is het bedrijf bezig met diverse maatregelen op het gebied van logistiek en distributie, om de eigen uitstoot te verminderen”, vertelt het bedrijf in een persbericht. Daarnaast streeft Stockon ernaar om zowel met producent als consument de dialoog aan te gaan, om ook hen te stimuleren duurzame keuzes te maken.