De gezondheid en de productiviteit van gebruikers van mobiele scanners wordt duidelijk negatief beïnvloed door slecht ontworpen barcodescanners, zo blijkt uit een recent onderzoek. Gebruikers klagen onder andere over RSI en stress. Dat leidt tot een hoger ziekteverzuim bij onder andere logistieke medewerkers en pakjesbezorgers.

Het onderzoeksrapport ‘Scanning: Pain but no gain’, is opgesteld door het onafhankelijke onderzoeksbureau Opinion Matters in opdracht van Panasonic Business. Hiervoor werden 500 Britse gebruikers van mobiele scanapparatuur ondervraagd. De resultaten van het onderzoek zijn verontrustend: liefst 63% van de ondervraagde medewerkers kampt met pijn in de pols of arm, 52% van hen heeft te maken met RSI-klachten en 78% daarvan heeft zich de afgelopen 12 maanden gemiddeld drie dagen ziek gemeld.

 

RSI en stress

In de logistieke sector – waar mobiele barcodescanners veelvuldig worden gebruikt door onder andere magazijniers en pakketbezorgers - meldt 60% van de werknemers dat de pijn of RSI wordt veroorzaakt door het gebrekkige ontwerp van hun mobiele barcodescanner. De scanner werkt immers het best als het pakket ter hoogte van de taille wordt gescand. Als het pakket hoger of lager staat, is de scanner minder functioneel en moet er vaker een poging tot scannen wordengedaan.

Een andere oorzaak van het ziekteverzuim is stress. De snelheid waarmee de werknemers hun werk moeten verrichten is erg hoog, terwijl de processen van de gebruikte barcodescanners vaak traag is. In dat geval wordt geklaagd over het trage en lastige scanproces (32%), de scantijd van pakketten (31%), lastig te scannen voorwerpen (26%), kortere bezorgtijden (23%) en het grote aantal pakketten dat op een dag moet worden gescand (22%).

Problemen nemen toe

De enorme groei in de sector zorgt volgens de ondervraagden voor steeds meer problemen: de gemiddelde medewerker voert 197 scans per dag uit en dat cijfer groeit naar schatting met 24% per jaar. Volgens Jan Kaempfer, general manager voor Marketing bij Panasonic Computer Product Solutions, dreigen deze problemen toe te nemen. “Dat komt omdat de klanten steeds vaker vragen om dezelfde dag nog te leveren en het aantal scans per dag sterk stijgt”, zegt hij.

Lagere productiviteit

Uit het onderzoek blijkt dat naast gezondheidsproblemen, slechte mobiele barcodescanners ook voor een lagere productiviteit zorgen. Zo klagen de ondervraagden over een te korte accuduur (46%), een slechte schermleesbaarheid (27%), scanmoeilijkheden (14%) en mislukte scanpogingen (14%). Een andere factor die werd genoemd als productiviteitsverlagend was het mislukken van het vastleggen van handtekeningen (19%). Zo melden de ondervraagden dat er iedere twee dagen wel een handtekening niet kan worden vastgelegd.

Gehoekte barcodelezer

De deelnemers aan de enquête mochten ook voorstellen formuleren om de toestellen te verbeteren. De drie meest genoemde waren: een nauwkeurigere pen voor handtekeningen vast te leggen (49%), een apparaat met een gehoekte barcodelezer (36%) en schermleesbaarheid in alle omstandigheden (22%). Gemiddeld zeiden werknemers dat met scanknoppen aan weerszijden van het apparaat, het aantal scans met 13% zou kunnen stijgen. Met een gehoekte barcodescanner en een nauwkeurige pen zou de scanproductiviteit met 12% stijgen.