Jeff Bezos, de CEO van Amazon, is de rijkste man ter wereld, meldt de Bloomberg Billionaires Index vandaag. Hij is maar liefst 150 miljard dollar waard. Uitgerekend vandaag staken zijn medewerkers in Spanje, Duitsland en Polen om te protesteren tegen hun lage lonen en slechte werkomstandigheden.

Amazon startte als een kleine online boekhandel en nu is het ’s werelds grootste webwinkel met een omzet van 178 miljard dollar in 2017. Bezos heeft nog steeds 16% van de aandelen in handen. Zijn vermogen wordt door Bloomberg geschat op 150 miljard dollar. Dat is meer dan dat van Bill Gates op het hoogtepunt van zijn rijkdom, in 1999 tijdens de zogenaamde ‘internetzeepbel’.

#PrimeDayFail

Bezos kreeg het nieuws te horen op Prime Day, een koopjesevent op de Amazon-site dat 36 uur duurt. Dat startte met grote technische problemen op de site en de mobiele app. Veel ontevreden klanten reageerden gefrustreerd op sociale media met de hashtag #PrimeDayFail. Toch verwacht Amazon dat de klanten van de webwinkel 3,4 miljard dollar tijdens Prime Day zullen uitgeven, of 40% meer dan vorig jaar. Deze solden zijn niet alleen een marketingstunt, maar ook een middel om de logistieke keten buiten het hoogseizoen te testen.

Stakingen

Prime Day is ook uitgekozen door duizenden Duitse arbeiders als de perfecte gelegenheid om het werk neer te leggen. De vakbond Verdi organiseert vandaag een 24 urenstaking in de zes distributiecentra van het land om betere loon- en werkvoorwaarden te vragen. “Onze boodschap is duidelijk: terwijl de online gigant steeds rijker wordt, bespaart hij op de gezondheid van zijn medewerkers”, stelt Stefanie Nutzenberger, de woordvoerster van Verdi. Duitsland is Amazon’s tweede grootste markt, met een omzet van 17 miljard dollar (goed voor 9% van de totale omzet).

De Duitse werknemers vervoegen hun Spaanse collega’s, die drie dagen lang staken omdat de onderhandelingen met de directie nu al weken zonder resultaat blijven. Aan die acties nemen 1.800 arbeiders deel. Volgens de vakbond CCOO is de staking in Spanje een groot succes. Ook in Polen zijn er vandaag stiptheidsacties.

Overigens wordt er ook in de Amerikaanse distributiecentra over de lonen gemord. Amazon ontkent te lage lonen te betalen, maar de arbeiders kregen de steun van senator (en voormalig presidentskandidaat) Bernie Sanders. Hij zegt dat ze ‘schromelijk onderbetaald’ worden.