De medewerkers van de Belgische winkels van modemerk Camaïeu hebben het werk vandaag neergelegd. Ze pikken het niet dat ze in het ongewisse worden gelaten over de reorganisatie- en overnameplannen van het bedrijf.

Op 27 mei werd Camaïeu Frankrijk onder curatele geplaatst omdat het bedrijf had af te rekenen met zware financiële problemen. Het model was de laatste tijd al aan het afzwakken, maar de coronacrisis zorgde voor de genadeslag. Eind juni zouden verschillende kopers voorstellen doen aan de handelsrechtbank in Frankrijk over hun plannen voor de toekomst van het bedrijf, al was de situatie van de Camaïeu-winkels in het buitenland niet erg duidelijk. "We hebben vernomen dat zeven kopers projecten hebben ingediend. Er waren slechts twee globale projecten, waarbij een groot deel van de winkels in Frankrijk worden overgenomen“, vertelt Jalil Bourhidane, afgevaardigde van de christelijke vakbond CNE. “Dat de externe kopers nog niet communiceren over de internationale winkels is misschien nog begrijpelijk, maar dat onze directie geen melding maakt van ons bestaan is gewoon schokkend. Naast het feit dat we in geen enkel project aan bod komen, hebben we nog geen enkel positief of negatief nieuws van het management gehad."

Vorige woensdag kregen de vakbonden te horen dat er ook in België een gerechtelijke reorganisatieprocedure zou worden gestart, al kregen ze verder geen uitleg. Noch over de termijnen, noch over het tijdstip waarop het dossier zou worden ingediend, noch over de vraag of de situatie in Frankrijk ook betrekking zou hebben op de Belgische winkels. Het Belgische personeel pikt het niet dat ze zo in het ongewisse worden gelaten en hebben daarom besloten om het werk op maandag 13 juli neer te leggen. Sinds halftien deze ochtend wordt er op de hoofdzetel van Camaïeu België in de Brusselse Nieuwstraat gestaakt. Ter info, het merk Camaïeu werd in 1984 opgericht en heeft in Frankrijk maar liefst 3.900 mensen in dienst, waarvan 450 alleen al in het hoofdkantoor in Roubaix in Noord-Frankrijk. De 130 medewerkers in België werken in 28 winkels in Brussel en Wallonië.