De soldenperiode zal dit jaar uitgesteld worden tot 1 augustus en de sperperiode wordt verplaatst naar juli. Dat maakten Minister van Economie Nathalie Muylle en Minister van Zelfstandigen Denis Ducarme bekend. De beslissing moet morgen nog groen licht krijgen op de ministerraad.

De afgelopen weken was er veel te doen rond het mogelijke uitstel van de soldenperiode. Door de coronacrisis en het verplicht sluiten van niet-essentiële winkels vrezen veel sectororganisaties ervoor dat winkeliers gaan achterblijven met grote voorraden. Daarom pleitte Unizo en UCM voor een uitstel van de soldenperiode naar augustus, waarbij de sperperiode verlengd zou worden tot 2 maanden. Al vondt Comeos, dat de grote modewinkels vertegenwoordigt, zo’n beslissing voorbarig en ijverde ook Navem, de vereniging voor Belgische meubelhandelaars, voor het behoud van de soldenperiode. Nu komt er dan toch meer duidelijkheid van de regering. Zo hebben Minister van Economie en Consumentenzaken Nathalie Muylle (CD&V) en Minister van Zelfstandigen Denis Ducarme (MR) vandaag aangekondigd dat de soldenperiode zal worden uitgesteld tot 1 augustus en dat de sperperiode wordt opgeschoven naar juli. Al moet de beslissing officieel nog worden goedgekeurd op de ministerraad van morgen.

Mode Unie is alvast tevreden met de beslissing om de soldenperiode uit te stellen. “Op die manier krijgen ondernemers de kans om de grote stock die nu in de winkels hangt tot augustus aan een normale marge te verkopen in plaats van in juli al te moeten solderen”, vertelt Isolde Delanghe, directeur bij Mode Unie. Dat de sperperiode daarentegen niet verruimd wordt vindt ze een gemiste kans.  

Verlenging uitverkoop

Daarnaast komen de ministers nog met een ander voorstel. Zo willen ze de regels voor uitverkoop veranderen door de periode waarin met verlies verkocht mag worden (normaal 5 à 12 maanden) te verlengen in overeenstemming met de duur van de verplichte sluiting van niet-essentiële winkels door de lockdown. Op die manier kunnen handelaars hun uitverkoop voortzetten van zodra hun winkels terug open mogen.