Vandaag werd het startschot gegeven van de zomersolden. Na een matig voorjaarsseizoen, hopen de handelaars op een sterke soldenmaand. Daarom pakken ze direct uit met stevige kortingen van -30 tot -50%. 

Het is weer zover: de soldenperiode is vandaag officieel gestart. En die periode wordt afgetrapt met stevige kortingen van -30 tot -50%. Handelaars hopen zo het matige voorjaarsseizoen goed te maken. Toen daalde de verkoop bij grote kledingketens volgens Comeos met 3,8% ten opzichte van vorig jaar. De zelfstandige handelaars verkochten volgens Mode Unie dan weer in totaal  4,7% minder. En ook de online verkoop liet op zich wachten. Door deze tegenvallende resultaten bleven veel handelaars achter met een heleboel kleding. Een probleem dat ze bij de start van de soldenperiode met kortingen - tot 50% proberen weg te werken. “De handelaars hebben nog veel stock over en er is nog keuze te over aan echte zomerkledij, mid season stuks, jassen, heren- en kinderkleding die tegen mooie kortingen worden aangeboden”, verklaart Kathy Bergen, Sector Manager Fashion bij Comeos.

Een belangrijke factor bij de kledingverkoop is en blijft het weer. Zo steeg de afgelopen week de verkoop van zomerkleding weer door het warme weer. “Consumenten kregen eindelijk zin om echte hoogzomeritems te kopen en stukken zoals shorts, kleedjes, topjes en badmode gingen dan ook vlot over de toonbank”, verduidelijkt solde Delanghe, directeur Mode Unie. Al is te warm weer ook niet goed. Zo zag Mode Unie op de bijzonder warme dagen waarop het kwik boven de 30 graden steeg, wel een daling in de verkoop. “Ondanks het feit dat winkeliers verkoeling voorzagen in hun winkel door middel van airco en gratis water, hield de hitte consumenten tegen om te shoppen. Liever zochten ze minder heet weer op aan de kust of bleven veel mensen thuis om daar verkoeling te zoeken”, vervolgt ze. 

Toch blijft Mode Unie positief. “Het gematigd warme weer zorgt alvast voor een goede start van de zomersolden. Hierbij is de positieve trend voor de zomersolden alvast ingezet. We zien dat er, zowel in steden als buiten de stadskern, heel wat volk op de been is", vertelt Isolde Delanghe. “De verwachtingen voor het verdere verloop van de dag zijn dan ook positief. Het blijft gematigd warm in het hele land, de vakantie is gestart en consumenten komen met zin om te shoppen naar de modewinkel."