ShopWeDo, een logistiek bedrijf uit Mechelen dat e-fulfilmentdiensten verricht voor webshops, heeft een nieuw deels geautomatiseerd inpaksysteem in gebruik genomen. Het is een eerste stap in de richting van een volledige automatisatie dat het tegen 2020 wil realiseren. Daarnaast werd een app ontwikkeld waarmee de klanten hun fulfilment in realtime kunnen opvolgen.

ShopWeDo verzorgt vandaag het e-fulfilment voor een zeventigtal webshops. Het bedrijf beheert hun voorraad, verzamelt de orders, verpakt ze en zorgt het voor de verzending van webshop bestellingen. Begin dit jaar voorspelde CEO Kenny Van Paesschen een verdubbeling van het aantal zendingen, zodat de productiviteit moest verhoogd worden. Hiervoor zijn een aantal innovaties binnen de warehouses op Mechelen-Zuid ontwikkeld. “Er kunnen nu langer en meer orders verzameld worden. Met een steeds later wordende cut-off was dit erg belangrijk”, zegt hij.

Scanning

Ook de inslag is verbeterd. Elk artikel werd al bij ontvangst gewogen en gefotografeerd, maar nu wordt het ook volumetrisch gescand. Deze data worden gebruikt voor optimalisaties in stockage, verpakking en verzending. Een verpakker weet bijvoorbeeld welke doos hij moet gebruiken in functie van de afmetingen en het gewicht van de gepickte items.

Met een nieuwe versie van het Warehouse Management System worden andere manieren van stockeren mogelijk. Tot nu toe was de opslag vooral op vakjes in rekken en palletplaatsen gericht, maar binnenkort kunnen de webshops hun stockage per dag per m³ betalen.

App

Daarnaast lanceerde het bedrijf zopas een smartphone app waarmee de uitbaters van een webshop eenvoudig realtime volgen hoe het fulfilment overdag bij ShopWeDo loopt. De app dient ook om de klanten snel te verwittigen als er wat fout loopt of als er input van hen nodig is.

Automatisering

Een andere evolutie, die Van Paesschen tegen 2020 hoopt in te voeren, is een machine die de dozen op maat van de bestelde items vervaardigt. “Zo’n investering vraagt om grote volumes. Die willen we bereiken door volgend jaar het aantal zendingen opnieuw te verdubbelen. Om dat doel te bereiken hebben we onlangs Veerle Vander Sande in dienst genomen als sales manager. Zij komt over van PostNL.”, voegt hij toe.

Een derde stap in de verdere automatisatie is de implementatie van een nieuw automatisch stockagesysteem dat de bestelde items tot bij de picker brengt. Zo met die de orders niet meer in het magazijn zelf samenstellen. Voorlopig wordt er niet aan robots gedacht, maar aan Modula-kasten, die op een zelfde oppervlakte ongeveer 90% meer producten kunnen bevatten dan rekken.

“Het picken zelf zal nog steeds door mensen gebeuren”, stelt Van Paesschen tot slot. Vandaag worden hiervoor een twintigtal werknemers ingezet.