Segway-Ninebot gaat binnen enkele dagen op de CES-technologiebeurs in Las Vegas een autonome leveringsrobot voorstellen die ontworpen is om de ‘laatste meter’ van het transport van pakketten, boodschappen en maaltijden uit te voeren. Het bijzondere is dat de ‘Loomo Delivery’-robot dient voor ‘indoor’ bezorging.

De Amerikaanse producent van zelfbalancerende tweewielers Segway is vier jaar geleden overgenomen door de Chinese start-up Ninebot in samenwerking met de elektronicagigant Xiiaomi en het investeringsfonds Sequia Capital. Sindsdien ontpopt Segway Robotics zich tot een ontwikkelaar van speciale voertuigen en rijdende robots.

De Loomo Delivery robot – die er een beetje uitziet als een postbus op wielen - is ontworpen om leveringen uit te voeren binnen kantoorgebouwen, winkelcentra of campussen. Dankzij artificiële intelligentie, zelflerende algoritmes en camera’s kan de robot zijn positie nauwkeurig bepalen en ook  in drukke wandelgangen autonoom rijden. Hij kan zelfs op zijn eentje de lift nemen.

De robot – die al in reële omstandigheden in China is ingezet -  doet de zogenaamde laatste meterlevering. De bezorger moet pakjes, brieven, boodschappen of maaltijden niet meer aan een balie afgeven of aan de ingang van het gebouw op de klant wachten. Hij plaatst de bestellingen in een schuif van de Loomo Delivery, die zich autonoom naar de afleverplek voortbeweegt. De klant opent de schuif aan de hand van zijn telefoonnummer.

Voor warme en gekoelde maaltijden of dranken zijn schuiven voorzien met een gerichte temperatuur.