Door de gedwongen sluitingen weigeren veel retailers de huur van hun winkelpand nog te betalen. Een conflict met de eigenaars lijkt onafwendbaar, al blijven de gesprekken gaande. 

Winkelketens als Torfs, JBC, Bristol en FNG lijden zwaar onder de maatregelen die de overheid oplegt. Geen inkomsten, geen winst, maar toch huurgeld betalen: dat gaat voor tientallen winkels niet, meldt De Tijd. Ze weigeren huur te betalen terwijl hun winkel gesloten is. Velen staan voor zware onderhandelingen met de eigenaars. Sommige ketens, zoals C&A en H&M, wil met de eigenaars spreken over de huur, terwijl anderen hun huur niet meer wil betalen. “De winkels hebben geen enkel inkomen, daarom hebben we aan de eigenaars laten weten dat we deze maand geen huur betalen”, legt Wouter Torfs uit.

“We ontvangen veel vraag voor uitstel en reductie van de huur, maar we zeggen daar niet zomaar ‘ja’ op”, zegt Kasper Deforche, ceo van Wereldhave Belgium. “Het is een analyse die we geval per geval maken”, bevestigt Estates et Qrf. “Ik zal geen herinnering sturen als de huur op het eind van de maand niet verstuurd is. Maar daarna moeten we rond de tafel gaan zitten. Ik sluit niet uit dat we in sommige gevallen juridische stappen zullen ondernemen”, aldus Kasper Deforche. De handelaars spreken over overmacht, die van de eigenaars een grote flexibiliteit vraagt. Wanneer in het verleden het in soortgelijke gevallen tot een rechtszaak kwam, kwamen de eigenaars er als winnaar uit. Wellicht zullen beide partijen water in de wijn doen om het conflict niet te laten escaleren.