Tijdens en na het weekend is er ongenoegen ontstaan over de communicatie van de overheid. Hoewel premier Sophie Wilmès vrijdagavond voorwaarden had verbonden aan de heropening van alle winkels op 11 mei was daar onduidelijkheid over.

Is het te vroeg om de winkels te heropenen op 11 mei? Viroloog Marc Van Ranst denkt dat dat wel eens het geval zou kunnen zijn, net als Erika Vlieghe, voorzitter van de expertengroep die de regering adviseert over de maatregelen die moeten genomen worden om het COVID-19 virus onder controle te houden. Beiden zeiden dat dit weekend, als reactie op de persconferentie die premier Sophie Wilmès gaf over de nieuwe maatregelen die zouden ingevoerd worden. De experten hadden geadviseerd om de winkels pas op 18 mei te heropenen. De regering deed daar een week van af, ingaand op de oproep van de sector om de sluiting van de winkels zo kort mogelijk te houden. 

De boodschap was dat alle winkels op 11 mei zouden kunnen heropenen. Onder bepaalde voorwaarden, zoals het aantal besmettingen dat laag genoeg moet zijn. Sophie Wilmès maakte dat duidelijk op een persconferentie vrijdagavond laat, maar de meeste retailers hadden vooral onthouden dat ze hun winkel(s) op 11 mei zouden heropenen. Het verlangen om te heropenen is zo groot, dat een deel van de boodschap uit het oog verloren werd. Wilmès nuanceerde daarop haar boodschap, waardoor de indruk ontstond dat ze een bocht maakte, wat niet zo was. Veel retailers toonden daarover hun ongenoegen, om begrijpelijke redenen. Het water staat hen aan de lippen, de nood is hoog. De enige duidelijkheid en zekerheid die er vandaag is, is dat de situatie van dag tot dag moet opgevolgd worden.