Qrf City Retail breidt uit naar Nederland met de aankoop van vijf winkelpanden in verschillende Nederlandse steden. De Belgische winkelvastgoedspeler ziet naar eigen zeggen kansen op de herstellende markt.

Qrf heeft voor het eerst vijf winkellocaties (waarvan enkele met bovenwoningen) in Nederland verworven. De panden zijn gelegen in Den Bosch, Maastricht, Enschede, Nijmegen en Zwolle en zijn verhuurd aan ketens zoals America Today, KFC, Mango en Only. De Belgische winkelverhuurder betaalt in totaal 28,8 miljoen euro voor de panden, die samen jaarlijks meer dan 1,38 miljoen euro aan huurinkomsten moeten opbrengen. 

Dankzij de transactie stijgt de reële waarde van de vastgoedportefeuille van Qrf tot ongeveer 280 miljoen euro. Toen het bedrijf drie jaar geleden naar de beurs trok, was dat nog maar 114 miljoen euro.

Qrf City Retail is de afgelopen jaren dus al sterk gegroeid op de Belgische markt, maar heeft er nu voor gekozen om zijn speelveld uit te breiden naar Nederland. "Het betreden van de Nederlandse markt zal ons groeiverhaal verder ondersteunen", klinkt het zelfverzekerd in een persbericht.

Kansen

De expansie naar Nederland is nochtans een opmerkelijke zet. De afgelopen jaren verdwenen namelijk heel wat winkelketens uit de Nederlandse winkelstraten. Zo gingen onder andere V&D, MS Mode, Scapino, Mexx en Dolcis ten onder aan de opmars van e-commerce spelers zoals Zalando en Bol.com. 

Dat lijkt Qrf echter geen zorgen te baren. De Belgische vastgoedspeler zijn er net veel kansen te rapen bij onze noorderburen. "Qrf City Retail betreedt een markt waar de retailsector de voorbije jaren enorme veranderingen heeft doorgemaakt. De forse economische crisis in Nederland zorgde niet alleen voor een aantal faillissementen, maar ook voor de noodzakelijke aanpassingen en vooruitgang om de ‘consument van morgen’ nog beter te dienen. Nu de Nederlandse economie opnieuw goed presteert en het consumentenvertrouwen aan het herstellen is, is voor Qrf City Retail het juiste moment aangebroken om de Nederlandse winkelvastgoedmarkt te betreden", klinkt het.

“Dit is een belangrijke ‘next step’ voor Qrf City Retail. We hebben ons het afgelopen jaar laten begeleiden door Nederlandse marktexperts en geleidelijk aan een netwerk opgebouwd in Nederland. We werken reeds samen met grote Nederlandse retailers en de Nederlandse economie draait goed. De statistieken wijzen op economische groei, een daling van de werkloosheid en een sterk consumptiepatroon,” aldus de CEO van Qrf City Retail, Anneleen Desmyter.

Premium panden

Qrf zal zich in Nederland, net als bij ons, specialiseren in binnenstedelijk winkelvastgoed. De vijf verworven panden omschrijft het bedrijf zelf als 'premium winkelpanden'. “We kiezen er bewust voor om Nederland te betreden met een kwalitatief samengestelde portefeuille die een solide basis vormt om de Nederlandse portefeuille verder uit te bouwen,” aldus Desmyter