De nodige beslissingen om nachtwerk toe te laten in e-commerce worden voor het einde van dit jaar genomen. Dat zei Premier Charles Michel in de Kamer tijdens zijn ‘State of the Union’.

We zijn ervan overtuigd dat de digitale agenda een unieke kans biedt voor ons land,” zei Michel. Volgens hem zou de digitale economie met 8% moeten groeien in de komende vijf jaar. Daarom moet het initiatief ‘Digital Belgium’ ons land in de top drie krijgen van de meest gedigitaliseerde landen in Europa. Specifiek over de e-commerce zei Michel: “We mogen de boot niet missen. (…) De regering zal erop toezien dat de nodige beslissingen vanaf eind dit jaar kunnen worden genomen.

Enkele maanden geleden zijn de sociale partners rond de tafel gaan zitten om de regels rond het nachtwerk in verband met e-commerce aan te passen. Michel is er van overtuigd dat ze nog voor het einde van het jaar tot een overeenkomst zullen komen.

Sociale partners aan zet

Dat overleg, onder leiding van minister van Werk Kris Peeters, verloopt moeilijker dan verwacht, omdat het probleem veel verder reikt dan gewoon ‘nachtwerk in de e-commerce’ alleen. In sommige betrokken sectoren – zoals transport en logistiek (PC 140.03) – is dit al mogelijk, maar in andere sectoren niet. Het grote probleem is met andere woorden dat de regels binnen verschillende paritaire comités moeten gestroomlijnd worden.

Tijdens de rondetafelgesprekken van deze zomer kon geen akkoord bereikt worden. Onder druk van Peeters hebben de vakbonden en de werkgevers zich echter geëngageerd om tegen eind 2015 zélf een regeling te bereiken rond nachtarbeid en andere kwesties voor e-commerce. “Het doel is en blijft dat de verschillende maatregelen zoals het nachtwerk vanaf 1 januari 2016 mogelijk zijn,” had Peeters gezegd.

Michel dreigt

Met zijn verklaring van vandaag wijst Charles Michel de sociale partners er op dat de regering niet zal dulden dat ze eindeloos blijven praten. Anders zal de regering zelf de nodige beslissingen nemen, was zijn boodschap.

Alle neuzen in de zelfde richting krijgen is echter niet gemakkelijk, omdat de belangen zeer uiteenlopend zijn. Aan de gesprekken tussen sociale partners nemen deze paritaire (sub)comités deel:

  • 119: handel in voedingswaren
  • 140.03: wegvervoer en logistiek voor derden
  • 202: bedienden uit de kleinhandel in voedingswaren
  • 202.01: middelgrote levensmiddelenbedrijven
  • 226: bedienden uit de internationale handel, het vervoer en de logistiek
  • 311: grote kleinhandelszaken
  • 312: warenhuizen