Petit Forestier is een alom bekende speler op de markt van koelwagens. Het familiebedrijf heeft nog heel wat ander ‘cools’ in petto voor retailers en producenten. Sales Manager voor de Belux Björn Vlassenbroeck stelt ons voor aan het indrukwekkende assortiment aan koelcontainers én koelmeubelen van Petit Forestier. Of wat dacht u van een slim meubel dat data over klant en product bijhoudt?

Petit Forestier is al sinds zijn oprichting in 1907 marktleider op het gebied van koelingen. Het van oorsprong Franse familiebedrijf, dat actief is in 22 verschillende landen over de hele wereld, beschikt over meer dan 65.000 koelvoertuigen. “Sinds ongeveer een kwarteeuw breiden wij ook ons aanbod koel-/vriesmeubelen en -containers steeds verder uit”, zegt Björn Vlassenbroeck. Petit Forestier telt op vandaag al 4.200 koel-/vriescontainers en 47.500 koel-/vriesmeubelen. “We zijn zo een partner op het vlak van instore activaties en capaciteit, waarbij we zelf het hele logistieke en opslagverhaal op ons nemen. We werken rechtstreeks samen met retailers en verhuren ook aan producenten die hun gamma in de winkels tentoonstellen.”

Hoe ziet jullie aanbod aan koelmeubelen voor de retailsector er precies uit?

In ons aanbod zitten 25 soorten meubelen, van zelfbedieningsbakken tot wandkoelingen en alles daartussen. We bieden onder meer de klassieke modellen aan die je heel vaak in de retail ziet, maar werken ook innovatief. Zo verhuren we het allereerste intelligente koelmeubel dat de verkoop in realtime analyseert.

Tijdens de eindejaarsperiode maken klanten dankbaar gebruik van onze multiproduct-benadering. Zo bestellen retailers bij ons enerzijds de instore extra koelingen en anderzijds koel-/vriescontainers om de beperkte geconditioneerde opslagruimte van de winkelpunten uit te breiden. Het is trouwens hoog tijd om de eindejaarsprovisies door te geven (lacht).

Petit Forestier

Wat onderscheidt jullie van concurrenten?

We zijn de enige Belgische speler die in het hele land opereert en verhuren onze toestellen voor heel uiteenlopende periodes, van één dag tot vijf jaar lang. Petit Forestier werkt ook met een ge.ntegreerd netwerk voor aftersales. Bij storingen sturen we zo snel mogelijk een technieker ter plaatse. Indien nodig kunnen we een defect toestel in geen tijd verwisselen. We hebben ook een eigen logistieke én branding-dienst. We kunnen het toestel op voorhand personaliseren volgens de wensen van de klant en leveren de installatie op de correcte datum tot op het gewenste verkooppunt.

Momenteel lopen er heel wat remodelings en rebrandings bij retailers. Wij beschikken over de nodige ervaring bij het mee opzetten en uitwerken van tijdelijke winkelpunten of zones in het winkelpunt. Een aantal retailers doen ook een beroep op ons voor calamiteiten bij koeling, zowel instore met gekoelde meubeltjes, voor de koel-/vriescellen met koelcontainers als eventueel met een koel-/ vrieswagen of -trailer. Klanten kunnen dus van A tot Z op ons rekenen voor hun koelacties en -promo’s.

Producten koelen vergt veel energie. Hoe maken jullie werk van duurzaamheid?

Om ecologische en economische redenen hebben wij enkele jaren geleden beslist om enkel nog te investeren in gesloten toestellen, met deuren dus. We hebben nog open modellen op voorraad, maar kopen die niet meer aan. De meeste producenten van voedingswaren huren voor hun promo’s toestellen in om die zelf in de winkels ter beschikking te stellen. Steeds meer retailers stellen daarover vragen aan de producent. Ze willen het energieverbruik van het toestel kennen, met oog op hun budget en de ecologische voetafdruk.

We worden traditioneel ook heel veel geconsulteerd voor eindejaaracties. In die periode is er traditioneel weinig ruimte voor het gekoelde en diepgevroren gamma dat retailers willen verkopen. Wenmerken ook dat de gemiddelde grondoppervlakte van een retailer in Vlaanderen kleiner is dan die in Wallonië. We spelen in op die marktvereisten. Zo breiden we ons aandeel in kleinere koelmodellen steeds verder uit. Op die manier profileren wij ons sterk op de koelmarkt.

Meer info?

Het volledige assortiment van Petit Forestier: www.petitforestier.com