Het noodlijdende Orchestra Prémaman trekt zich voorgoed terug uit Vlaanderen en sluit er al zijn 12 winkels. In Wallonië en Brussel worden enkel de 10 meest winstgevende winkels gered. "We verlaten het noorden van België omdat we nooit toegang vonden tot die markt", zegt oprichter Pierre Mestre aan L’Echo.

Het gaat niet goed met Orchestra Prémaman. Het bedrijf dat al voor de coronacrisis in moeilijkheden verkeerde, heeft besloten om al haar 12 winkels in Vlaanderen te sluiten. De reden? De keten slaagde er maar niet in om van de Vlaamse winkels een succes te maken. "We konden klanten uit het noorden van België nooit overtuigen. We zijn drie keer van baas veranderd voor België, een moeilijke markt met drie culturen: het zuiden van het land, het noorden en een internationale klantenkring”, zegt oprichter Pierre Mestre aan L'Echo.

Maar ook de andere vestigingen blijven niet buiten schot. De Franse babywinkel had al een reddingsplan uitgewerkt voor de crisis. Daarbij zouden normaal 19 van de 53 Belgische winkels gered worden, maar de coronacrisis gooide roet in het eten. “Door de coronacrisis heeft de groep in twee maanden maar liefst 100 miljoen euro verloren, wat er uiteindelijk voor zorgt dat er minder winkels gered kunnen worden”, vervolgt Pierre Mestre . 

De handelsrechtbank van Montpelier ging vorige week echter wel akkoord met het reddingsplan dat Pierre Mestre voorstelde en keurt dus goed dat de oprichter met zijn nieuwe bedrijf Neworch de tien meest winstgevende vestigingen van Orchestra Prémaman in België overneemt. Daarbij gaat het zowel om verkooppunten in Brussel als Wallonië. Dankzij deze overnames zouden 122 banen gered zijn. Het reddingsplan heeft trouwens niet alleen betrekking op vestigingen in België, maar ook op twee winkels in het Groothertogdom Luxemburg. 

Toch is niet iedereen tevreden met het reddingsplan. De Franse vakbonden noemen het plan een ‘hold-up’ van Pierre Mestre, aangezien hij volgens hen aan de basis van de problematische situatie bij de groep ligt. Die laatste ontkent dat echter ten stelligste.