Nog geen week na de vorige staking, blokkeren de vakbonden opnieuw het distributiecentrum van Decathlon in Willebroek. Ze vinden dat de directie niet luistert naar hun wensen en opmerkingen.

Er hangt een donderwolk boven het distributiecentrum van Decathlon in Willebroek. Nog geen week na de vorige staking, legde het personeel gisteren opnieuw het werk neer uit ontevredenheid over een voorstel van de directie omtrent de compensatie voor de hoge werkdruk de afgelopen maanden. “Zaterdag hebben we te horen gekregen dat de directie nadenkt over een beloning voor de inspanningen van de afgelopen maanden. Hun voorstel was om een cheque cadeau te geven van 250 euro die moet gespendeerd worden in een Decathlonwinkel. Dat voorstel viel niet in goede aarde bij de personeelsleden. Zeker omdat hun collega's in Frankrijk een premie van 25 euro per halve dag krijgen", vertelt Erika Lambert, vakbondsafgevaardigde van ACV Puls aan Gondola. En ook vandaag gaat de staking verder. Concreet blokkeren vrachtwagens de laad- en loszones van het bedrijf en wordt er ook binnen “een langzame actie gevoerd, waardoor producten niet op een normaal tempo verwerkt worden”.

Er heerst al langere tijd ontevredenheid bij Decathlon. Zo zijn vakbonden niet tevreden met het feit dat de directie bepaalde coronamaatregelen niet heeft toegepast en ze de wettelijke afspraken omtrent nachtarbeid en interimwerk niet respecteren. “We pikken het ook niet dat de directie eenzijdig de bestaande 5%-prestatiepremie heeft ingetrokken, terwijl ze zichzelf beloont met nieuwe dure Tesla-wagens”, vervolgt Erika Lambert. De vakbonden vinden dat het personeel geen erkenning krijgt voor het extra werk dat het sinds de coronacrisis doet. Door de coronacrisis zijn de online activiteiten van Decathlon met 30% toegenomen, waardoor de werkdruk flink is gestegen, maar aan een echte compensatie ontbreekt het voorlopig, aldus de vakbond. "Tot slot eisen we ook sociale steun voor mensen die door tijdelijke werkloosheid zijn getroffen. Iets wat wel het geval is bij Decathlon in Frankrijk", aldus Erika Lambert.

Met deze staking willen de vakbonden een duidelijk signaal geven aan de directie. “Hoewel ze aankondigde te willen luisteren, is er sinds vorige week nog geen overleg gebeurd. Wij zijn bereid om met de directie rond de tafel te gaan zitten, maar het ontbreekt aan initiatief langs hun kant. We hopen dat er snel schot in de zaak komt, want het kan niet dat een bijzonder winstgevende onderneming, die het online sinds de coronacrisis zelfs nog beter doet, de sociale wetgeving niet toepast, maar waar de directie zichzelf wel rijkelijk beloont en de mensen blijft uitpersen”, besluit ze. Op een reactie van de directie is het voorlopig nog wachten.