Afgelopen maandag heeft de Britse regering besloten om het dragen van maskers in food- en non-foodwinkels te verplichten vanaf 24 juli. Ook de Franse president Macron volgt deze beslissing en verplicht mondmaskers vanaf 1 augustus.

In het Verenigd Koninkrijk heeft men besloten om de maatregelen tegen een verdere verspreiding van het coronavirus op te trekken. Vanaf 24 juli moeten alle Britten die een food- of non-foodwinkel binnengaan verplicht een mondmasker dragen. Doen consumenten dat niet, dan riskeren ze een boete van 100 pond (ongeveer 110 euro). Tot op heden werd het dragen van een mondmasker alleen "aanbevolen" op afgesloten openbare plaatsen, met uitzondering van het openbaar vervoer, waar de verplichting al sinds 15 juni van kracht is.

En het Verenigd Koninkrijk is niet het enige land, ook Frankrijk voert eenzelfde regel in. Tot nu waren mondmaskers al verplicht in het openbaar vervoer en op publieke plaatsen waar de afstand niet gerespecteerd kan worden. Maar vanaf 1 augustus zullen Fransen ook een mondkapje moeten dragen in gesloten openbare ruimtes, waaronder winkels. Welke straf er zal volgen voor mensen die zich niet aan de regel houden, is nog niet duidelijk.

Ter info: het dragen van mondmaskers in winkels was al verplicht in verschillende Europese landen waaronder Schotland, Duitsland, Spanje, Italië en Griekenland. Ook België volgde afgelopen weekend en het ziet ernaar uit dat het niet zal duren eer het lijstje met landen zich verder zal uitbreiden.