De Brusselse regering heeft het vierde ontwerp van het Gewestelijk Bestemmingsplan Heizel (PRAS) verworpen. Dit betekent dat het beroemde NEO-project, een combinatie van een winkelcentrum, woningen en openbare voorzieningen, opnieuw voor onbepaalde tijd is uitgesteld.

Het Gewestelijk Bestemmingsplan Heizel (PRAS), de eerste essentiële stap in de herontwikkeling van een deel van het gelijknamige plateau, is opnieuw afgewezen door de Brusselse regering, waardoor goedkeuring onder deze legislatuur hoogst onwaarschijnlijk is, schrijft La Dernière Heure. Ter herinnering: ditzelfde PRAS was begin januari in tweede lezing goedgekeurd, maar de Brusselse ministers hadden toch drie voorwaarden geformuleerd om het plan door te laten gaan naar de derde lezing: details over de impact op mobiliteit, een masterontwikkelingsplan (PAD) met een algemene visie voor het Heizelplateau, evenals een plan voor de renovatie van de tentoonstellingscentra en een project voor de integratie van een modern congrescentrum daarin. Volgens het dagblad voldeden deze drie punten donderdag duidelijk niet aan de verwachtingen van de regering.

Is het momentum verloren?

Deze laatste tegenslag is de zoveelste tegenslag voor het fameuze NEO-project, dat de Stad Brussel al een tiental jaar in de boeken heeft staan en dat al verschillende keren is herzien. Zonder een PRAS kan de Stad haar Plan Particulier d'Affectation du Sol (PPAS) niet lanceren en dus de ontwikkeling van dit project, dat een winkelcentrum, woningen en gemeenschapsvoorzieningen combineert, niet voortzetten", aldus de DH. Ter herinnering: het NEO-project omvat de bouw van "590 woningen, 2 kinderdagverblijven, 1 rusthuis, kantoren, 72.000 m² winkelruimte, 9.000 m² restaurants en alles wat met vrijetijdsbesteding te maken heeft (gerenoveerde Mini Europe, een Spirouland, bioscopen, etc.)", aldus de website van de Stad Brussel. In de eerder dit jaar gepubliceerde editie Visie 2024 van Gondola was Filip de Bois, portfoliodirecteur België bij Redevco en voorzitter van de BLSC (Belgian Luxembourg Council for Retail and Shopping Centres, de organisatie die de belangen behartigt van Belgische en Luxemburgse professionals op het gebied van retail en commercieel vastgoed), pessimistisch over de toekomst van NEO, althans in zijn huidige vorm: "Ik heb altijd geloofd in een project als NEO (...) Maar ondertussen heeft de tijd zijn tol geëist", zei hij. "Naar mijn mening is het momentum voor het bouwen van zo'n winkelcentrum ongetwijfeld voorbij. Nu moet het project zichzelf opnieuw uitvinden, met een geheel nieuwe mix. Eén onderdeel van het NEO-project heeft afgelopen oktober een positieve ontwikkeling doorgemaakt, met de aankondiging dat de werkzaamheden aan het "Parc des Sports" dit voorjaar van start gaan. Deze groene ruimte van 27 hectare moet de Brusselaars tegen 2030 een nieuwe wandelplek en nieuwe sportfaciliteiten (atletiekpiste, hockeyveld, rugbyveld, enz.) bieden.