Nederlandse supermarkten willen cash geld voorlopig bannen. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel heeft consumenten immers opgeroepen om voorlopig enkel nog met de kaart te betalen. In België worden de bestaande maatregelen niet verder aangescherpt, zo blijkt na een overleg tussen sectorfederatie Comeos en de Belgische retailers.

Nu de coronaverspreiding is uitgeroepen tot een pandemie, lijkt het hek helemaal van de dam te zijn. Overal worden volop maatregelen genomen om een verdere verspreiding in te dammen, en dat is ook bij supermarkten niet anders. Zo heeft het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel in Nederland, de branchesector voor supermarkten, klanten opgeroepen om enkel nog met de kaart te betalen. Op die manier willen ze contact tussen klanten en kassamedewerkers zo veel mogelijk vermijden en dus ook een verdere verspreiding van het coronavirus. Dat schrijft De Telegraaf. Klanten die echter niet met de kaart kunnen betalen, worden gevraagd om het geld op de kassa te leggen en het wisselgeld ook weer van de kassa te pakken, zodat menselijk contact vermeden worden. 

Hoe zit het in België?

Deze namiddag zat sectorfederatie Comeos samen met de verschillende Belgische supermarkten om te kijken of er scherpere maatregelen nodig waren. Maar dat blijkt niet het geval. "Momenteel volgen we de richtlijnen van de wereldgezondheidsorganisatie nauwkeurig op. Zo raadden we klanten tot voor kort al aan om eerder met de kaart te betalen of om zoveel mogelijk contact te vermijden mochten ze toch cash betalen. Aan dat advies verandert niks. Toch zullen er geen nieuwe maatregelen bijkomen, aangezien het advies van de wereldgezondheidsorganisaties voldoende wordt opgevolgd", verduidelijkt Ann Maes, woordvoerster bij Albert Heijn.

Ook Colruyt Group bevestigt dat een ban van cash geld momenteel niet aan de orde is. "Tot nader order kunnen klanten met verschillende betaalmiddelen betalen aan onze kassa's", aldus Hanne Poppe, woordvoerster bij Colruyt Group.