NewPharma is de grote winnaar van de BeCommerce Awards 2018, die gisteren zijn uitgereikt. De online apotheek kreeg de BeCommerce Overall Award. Ze had de prijs voor de beste webshop in alle categorieën al in 2015 gekregen. Dit jaar hadden 52 webshops zich ingeschreven.

Gisterenavond reikte BeCommerce, de Belgische vereniging voor de e-commerce, voor de dertiende keer de BeCommerce Awards uit aan de beste webshops die actief zijn in België. Grote winnaar onder de 52 webwinkels die zich dit jaar inschreven was NewPharma dat de prestigieuze BeCommerce Overall Award – de prijs voor de beste webshop in alle categorieën - in de wacht sleepte. Om in aanmerking te komen voor die award moeten bedrijven minstens twee jaar bestaan, genomineerd worden door de vakjury en zowel de publieks- als de vakjuryprijs in de wacht slepen.

Volgens Ronald Boeckx, ondernemer en voormalig CEO van E5 Mode, die dit jaar de jury voorzat, lijkt België vandaag een heuse inhaalbeweging te maken op het vlak van digitale ambitie en initiatieven. “Het is met veel voldoening dat we een grote diversiteit zien in het aantal sectoren dat zich ingeschreven heeft, waaronder de farmaceutische en de culturele sector, maar ook de deelplatformen”, zegt hij. “Met onze activiteiten en de BeCommerce Awards willen we bedrijven aanmoedigen om nog meer digitale initiatieven te ontwikkelen”, voegt Sofie Geeroms, managing director van BeCommerce, toe.

Zeven juryprijzen

Een nieuw samengestelde jury deelde dit jaar zeven juryprijzen uit.

De prijs voor de ‘Beste Startende Webwinkel’ - de beste webshop die in de loop van de voorbije twee jaar opgestart werd - ging naar Vavabid, een online veilingsplatform voor vrijetijdsbestedingen.

De award voor de ‘Beste Omni-Channel Webwinkel’ was voor Belfius. De award prijst webshops die ‘click & brick’ combineren en dus zowel in fysieke retail als in online verkoop actief zijn.

De ‘Beste Start-Up Webwinkel’ is Modern Blocks, een platform dat het werk van fotografen financieel toegankelijker wil maken. De prijs beloont de beste webwinkel die minder dan twee jaar geleden als webshop op de Belgische markt gestart is.

Onder de winnaars van de juryprijzen ook een Nederlands bedrijf: De Bijenkorf ontving de award voor ‘Beste Mobiele Webwinkel’, de prijs voor de commerciële website met de beste mobiele interface.

De ‘Beste Cross-Border Webwinkel’ is NewPharma. Die award huldigt e-retailers die in minstens twee andere Europese landen actief zijn. De webshops moeten ontwikkeld zijn in de taal van het land waar ze actief zijn, ze moeten in Europa gesitueerd zijn en een strategie hebben om meerdere markten in Europa te veroveren.

Replace Direct, webshop van onderdelen en accessoires voor elektronische apparaten, won de ‘Green & Circular Award’, de prijs voor de webshop die het best het milieu respecteert.

Het autodeelplatform DriveNow Belgium won de award ‘Beste Deeleconomie Webplatformen’. Dat bekroont P2P-webplatformen voor diensten en producten.

Publieksprijzen

Naast een vakjuryprijs werd gisteren ook een publieksprijs uitgereikt. Zo’n 18.500 Belgische consumenten brachten daarvoor hun stem uit voor hun favoriete online winkel, in dertien verschillende categorieën. De publieksprijzen van 2018 gingen naar:

Auto & Toebehoren: Klium (net als vorig jaar );

Eten & Drinken: Beedrop (platform dat producten van lokale handelaars gratis aan huis levert)

Consumentenelektronica: 123inkt (vorig jaar al winnaar in de categorie Multimedia).

Huis, Tuin & Dier: Vente-Exclusive

Kleding & Toebehoren: Paprika (voor vrouwen met een maatje meer)

Schoenen: Omoda (een Nederlandse webshop)

Lingerie: Luxury Outlet (een nieuw platform dat nog maar enkele maanden actief is)

Multimedia: Replace Direct (die al door de vakjury geprezen werd)

Ontspanning & Vrije Tijd: Decathlon

Financiële Diensten & Verzekering: Belfius (eveneens ook gelauwerd door de vakjury)

Telecom: Proximus

Schoonheid & Gezondheid: NewPharma

Tickets: de Nationale Loterij

Foto: Arnaud de Villenfagne