Na Nederland levert Leen Menken Foodservice Logistics nu ook koel- en vriespakketten met speciale multi-temperatuur bestelwagens in België. Deze nieuwe dienstverlening is zowel op de B2B- als B2C-markten gericht. De distributie gebeurt vanuit een centraal DC in Zoetermeer en enkele kleinere verdeellocaties dichtbij de Belgische grens.

De uitrol van het distributienet van de Nederlandse koellogistieker gebeurt na een geslaagde ‘pilot’. Die werd georganiseerd voor een aantal online-aanbieders van levensmiddelen, bestaande klanten van Menken. Volgens het bedrijf krijgen ze vraag vanuit de Belgische markt naar hun producten, maar is in ons land het transport vaak duurder. Daarom heeft Menken besloten in België een eigen transportnetwerk op te zetten.

De goederen worden rechtstreeks vanuit Nederland geleverd aan Belgische klanten. Menken gebruikt daarvoor over het eigen distributiecentrum in Zoetermeer en verschillende verdeellocaties, waaronder St. Oedenrode, dichtbij de Belgische grens. Tijdens de opstart van het project waren er twee vaste bezorgdagen in de week en werden leveringen zowel bij consumenten thuis als bij horecazaken georganiseerd. De pilot duurde twee maanden geduurd en bleek succesvol te zijn. Daarom wordt nu overwogen om die verder uit te breiden tot meerdere bezorgdagen. 

Koel- en vriespakketten

Menken is van oorsprong een transporteur en distributiebedrijf van verse producten. Iets meer dan 25 jaar geleden werd de dienstverlening uitgebreid naar warehousing en logistiek. In het verlengde daarvan werd in 2012 gestart met het leveren van koel- en vries pakketten. Hiervoor worden speciale bestelwagens met koel en/of vries laadruimtes. Die afdeling is succesvol gebleken: Menken heeft nu in Nederland een landelijk dekkend transportnetwerk, 7 bezorgdagen per week en levervensters tot slechts een uur.

In Amsterdam is Menken overigens een partnership aangegaan met het Belgische Bubble Post, die er beschikt over gekoelde fietscargo’s. Voorlopig is het maar een test, maar als die positief is, zal de samenwerking tussen beide bedrijven ook over de andere steden in Nederland uitgerold worden.