Sectororganisatie Mode Unie vraagt de regering in een open brief om de veiligheidsmaatregelen te versoepelen en het indidivueel shoppen op te heffen. “Het water staat de modesector aan de lippen, voor velen in onze sector is de boot langzaam maar zeker aan het zinken.”

Gisteren bleek uit een enquête van Comeos bij leden uit de fashion en health&beauty sector dat de omzet van de zomersolden 40% lager ligt dan vorig jaar. De hittegolf, uitgestelde solden en het individueel shoppen lagen hiervan aan de basis. Vooral dat laatste is een doorn in het oog voor de modesector. Daarom vraagt sectorvereniging Mode Unie in een open brief aan de regering om shoppen met meerdere mensen weer toe te laten. “Het is twaalf uur. Het water staat de modesector aan de lippen, voor velen in onze sector is de boot langzaam maar zeker aan het zinken”, schrijft Isolde Delanghe, directeur bij Mode Unie.

In de brief benadrukt ze dat de sector sinds de heropening van de winkels de nodige veiligheidsmaatregelen heeft getroffen om de gezondheid van klanten en personeel te beschermen. “Winkelen kan dus veilig. Dat bewezen we ondertussen meer dan drie volle maanden. Tot op heden kwam nog geen enkele klacht binnen betreffende een overtreding van de genomen veiligheidsmaatregelen", vervolgt ze.

Volgens de sectororganisatie ontbreekt er binnen de modesector een evenwicht tussen de economische leefbaarheid en het niveau van maatregelen die genomen worden om de volksgezondheid te beschermen. “De wintercollectie wordt volop geleverd, de facturen hiervoor dienen betaald te worden, de stukken moeten opgeslagen worden. De verkoop is stilgevallen omdat consumenten schrik hebben om te gaan shoppen. Schrik die elke week opnieuw aangewakkerd wordt door negatieve berichtgeving van uw kant”, verwijt ze de overheid, terwijl die volgens haar mensen juist moet garanderen dat winkelen veilig is. De sector snapt ook niet waarom mensen wel met hun bubbel uit eten mogen, maar niet samen mogen gaan winkelen. Daarom vraagt ze de regering om die maatregel te versoepelen.

“Dames en heren politici, het is twaalf uur. Er wordt belastinggeld vrijgemaakt voor extra steunmaatregelen voor zwaar getroffen ondernemers – en terecht. Onze vraag tot versoepeling kost de belastingbetaler geen enkele bijkomende cent en houdt honderden modewinkeliers uit het faillissement en evenveel werknemers aan het werk”, vervolgt Isolde Delanghe. “Winkelen kán veilig. Versoepel het individueel shoppen dan ook zo snel mogelijk of kijk verder toe hoe ons bloeiend Belgisch modelandschap langzaam dood bloedt. Aan u de keuze.”