Twee van Europa’s grootste spelers op het gebied van koel- en vrieslogistiek hebben een samenwerkingsakkoord getekend. Het Franse STEF – dat ook in België sterk aanwezig is – en het Duitse Nordfrost vormen nu een mega-alliantie in de diepvrieslogistiek om de actieradius van hun netwerken te vergroten.

 

Deze samenwerkingsovereenkomst houdt in dat STEF van het netwerk van Nordfrost gebruik gaat maken en omgekeerd. Hierdoor kunnen ze hun respectievelijke klanten in het vriesvervoer nu een Europa-wijde dienstverlening aanbieden, zowel op het gebied van de logistiek als van het vervoer. De twee bedrijven op gebied van diepvrieslogistiek ongeveer even groot. Op gebied van de logistiek van verse producten is de Franse groep beduidend groter dan het Duitse bedrijf.

 

Complementair

Nordfrost is markleider in Duitsland met ruim 30 diepvrieslocaties (alsook twee in Denemarken en een in het VK) met een totale capaciteit is 650.000 palletplaatsen. Het bedrijf beschikt tevens over een vloot van 1600 diepvriesvrachtwagens, die vooral in Duitsland, Scandinavië, het VK, Ierland, Zwitserland, Oostenrijk en Midden- en Oost-Europa rijden. In 2015 bedroeg de omzet 400 miljoen euro. Slechts 15% van de omzet wordt gegenereerd door de verse activiteiten.

Bij STEF ligt het zwaartepunt op Frankrijk, België, Nederland, Spanje, Italië en Zwitserland. De groep, die beursgenoteerd is, beschikt over 219 logistieke centra en magazijnen, 650.000 palletplaatsen in negatieve temperatuur, 1900 voertuigen en 1950 koeltrailers. In 2015 haalde de groep een omzet van 2,8 miljard euro, waarvan 400 miljoen euro in de logistiek van diepvriesproducten en 1800 miljoen euro in de logistiek van verse producten.

 

België

STEF is sinds 1989 in België actief en heeft vandaag drie vestigingen in ons land: een transportsite voor verse producten in Saintes; een aanpalend multi-temperatuur platform (diepvries/vers/droog) met een totale oppervlakte van 15.000 m2 voor goederen bestemd voor de grootdistributie en groothandel; en een bitemperatuur-site van 3 600 m² in Courcelles voor logistieke prestaties voor de grootdistributie (preparatie van orders en transport van verse producten, fruit, groenten en zeeproducten en van stockproducten zoals melk).

 

Europese leider

In de vrieslogistiek hebben STEF en Nordfrost samen zowel de grootste opslagcapaciteit als het grootste transportnetwerk van Europa: de combinatie telt 82 vestigingen in Europa met een vloot van 3.500 koel- en vrieswagens en een capaciteit van 1,3 miljoen palletplaatsen.

Volgens Serge Captain, deputy executive officer van STEF, is het de bedoeling om een Europees netwerk op te richten voor de transport en opslag van diepvriesproducten. “Dankzij deze samenwerking kan STEF zijn klanten logistieke oplossingen aanbieden voor de distributie van diepvriesproducten in Duitsland,” stelt hij. Tevens kunnen beide groepen hun logistieke stromen van Duitsland naar West- en Zuid-Europa consolideren.

 

Verse producten

Voor Horst Bartels, oprichter en voorzitter van het directiecomité van Nordfrost, is de omvang van de activiteiten van STEF in de logistiek van verse producten eveneens een troef in deze samenwerking. “De distributie van verse producten vertegenwoordigt momenteel slechts 15% van onze activiteiten. Deze alliantie laat ons toe deze verder te ontwikkelen en zo onze klanten in de voedingsindustrie oplossingen op maat aan te bieden voor import en export, voorraadbeheer, transport, distributielogistiek of buitenlands transport”, zegt hij.