Vanaf maandag 18 mei mogen kappers en markten opnieuw open. Ook musea mogen terug open. Dat heeft de Veiligheidsraad vandaag beslist.

België versoepelt verder de maatregelen in het kader van de COVID-19-crisis. Vanaf maandag 18 mei mogen markten terug open, net als kappers en musea. Voor retailers kan dat belangrijk zijn, omdat er zo opnieuw meer mensen naar stads- en winkelcentra zullen komen. Tegelijk moet er op gelet worden dat alle maatregelen - afstand houden, handen wassen - voldoende gerespecteerd. Het zal een belangrijke test worden voor de draagkracht van verdere versoepelingen, die vooral de horeca ten goede moeten komen. Daarover is voorlopig nog geen beslissing genomen. "De heropening van de winkels is over het algemeen goed gegaan, ook al heeft u beelden gezien van de lange wachtrijen. Op zo'n moment is het altijd beter om om te draaien en te vertrekken", zei  premier Sophie Wilmès (MR). 

Beroepen zoals kappers en schoonheidsspecialisten, die contact hebben met hun cliënteel, mogen maandag zoals gepland heropstarten, weliswaar onder voorwaarden: enkel op afspraak, het personeel moet een masker dragen en de veilige afstand tussen klanten moeten gerespecteerd worden. Ook de markten mogen heropstarten, met akkoord van de lokale autoriteiten, met maximum vijftig kraampjes en een veilig circulatieplan. Ook hier zijn mondmaskers verplicht voor marktkramers en personeel, voor klanten zijn ze sterk aanbevolen.