Het zal binnenkort niet meer mogelijk zijn om niet-voedingsproducten te kopen met maaltijdcheques. De uitgever van maaltijdcheques heeft besloten strenger te controleren op het juiste gebruik.

Veel mensen gebruiken maaltijdcheques om niet-voedingsproducten te kopen. Wettelijk gezien mag dat niet, maar supermarkten sprongen daar heel los mee om. Vijf op zes supermarkten lieten toe dat het ook voor non-food gebruikt werd, zo bleek vorig jaar. Nu komt daar verandering in, meldt De Standaard. Dankzij geautomatiseerde kassa’s en elektronische maaltijdcheques moet strengere controle mogelijk zijn.

In zijn folder van deze week waarschuwt Colruyt klanten dat het vanaf september in zijn supermarkten Colruyt, Okay, Spar en Bio-Planet alleen nog maaltijdcheques zal aanvaarden voor voedingsproducten. Momenteel rekent Colruyt in principe nog op een manuele controle van het personeel, maar in de praktijk worden toch veel niet-voedingproducten afgerekend met maaltijdcheques. Ook Delhaize laat weten dat het zijn kassasystemen vanaf 1 september zo zal aanpassen dat het niet meer mogelijk is om maaltijdcheques te aanvaarden voor non-food. Wim Van Edom van Comeos bevestigt de koerswijziging. 'VIA, de koepel van uitgevers van maaltijdcheques, heeft beslist om strenger toe te zien op de correcte naleving. Het is geen evidente zaak om dat 100 procent correct te doen, dus is er een tijdlijn afgesproken om de kassasystemen aan te passen. Dat is wat verstoord geraakt door de coronacrisis, maar de deadline werd uiteindelijk in september gelegd.'