Hoewel het einde van de ecocheques in ons land in zicht is, lijkt een afschaffing van maaltijdcheques nog niet voor morgen. Vooral de Franstalige regeringspartij MR houdt dat tegen.

Hoewel de vier regeringspartijen N-VA, CD&V, Open VLD en MR samen een wetsvoorstel ingediend hebben voor de afschaffing van ecocheques, blijft de maaltijdcheque voorlopig gewoon bestaan. De grote broer van de ecocheque wordt nochtans meer gebruikt (1,9 miljoen Belgen ontvangen ze t.o.v. 1,45 miljoen die ecocheques krijgen) en heeft meer impact op de consumptie. Terwijl de ecocheques geldig zijn voor een bedrag van maximaal 250 euro per jaar, gaat het bij maaltijdcheques om één cheque van maximum 8 euro per gepresteerde werkdag.

Ecocheques zullen in 2018 vervangen worden door een, volgens de regeringspartijen goedkopere en eenvoudigere, nettovergoeding, maar van een afschaffing van de maaltijdcheque is geen sprake. De Vlaamse meerderheidspartijen zouden nochtans graag ook de maaltijdcheques vervangen door een nettovergoeding, maar de MR zou dat blokkeren. “We zullen blijven proberen, maar wegens het protest van de MR lijkt de kans me klein dat we er voor het einde van de legislatuur in 2019 in zullen slagen om ze af te schaffen,” zegt Open VLD-Kamerlid Egbert Lachaert in De Tijd.

De MR vreest dat een afschaffing van de maaltijdcheques voor job- en inkomstenverlies zou zorgen. In de eerste plaats bij de uitgiftebedrijven, maar ook in de voedingszaken en horeca in ons land waar de cheques vooral uitgegeven worden.

Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) betreurt dat de maaltijdcheques buiten schot blijven. “Wij pleiten al jarenlang voor de afschaffing van ecocheques, maar vinden het eigenaardig dat er niet met één pennentrek een gelijkaardige regeling voor maaltijdcheques uit de bus is gekomen," zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.

“Uit een studie van de Dienst Administratieve Vereenvoudigingblijkt nochtans duidelijk dat het afschaffen van de maaltijdcheque de goedkoopste optie is voor werkgevers, meer bepaald 50 miljoen goedkoper dan de huidige digitale maaltijdcheque. Ook voor handelaars (10 miljoen goedkoper) en werknemers (7 miljoen goedkoper) blijkt de afschaffing van de maaltijdcheque trouwens het voordeligst. Het is dan ook eigenaardig dat de meerderheidspartijen de ecocheque nu loskoppelen van de maaltijdcheque in plaats van dit dossier gezamenlijk aan te pakken," zegt ze.