Docdata, de e-fulfillment dienstverlener van het failliete V&D in Nederland, weigert de goederen terug te geven aan de leveranciers van de webshop van het warenhuisconcern. Dat blijkt uit een brief van de curatoren die RTL Z kon inkijken.

Die leveranciers hadden hun goederen voor de webshop in concessie of consignatie gegeven. Dat betekent dat zij juridisch eigenaar van de goederen blijven, totdat V&D ze heeft verkocht. Normaal gezien staan ‘eigenaar-leveranciers’ in een faillissement veel sterker dan de ‘gewone leveranciers’, waarvan de goederen op het moment van levering eigendom van V&D worden.

Toch krijgen de leveranciers van de webshop hun goederen niet terug. Hun voorraden liggen voor een deel in het distributiecentrum van Docdata, het e-fulfillment bedrijf dat de logistieke afhandeling voor V&D verzorgde. Dat heeft nog 1,5 miljoen euro tegoed van het failliete warenhuis. Daarom weigert het de goederen terug te geven.

In een brief aan de leveranciers schrijven de curatoren dat Docdata, ondanks hun aandringen niet toezeggen, dat de artikelen worden vrijgegeven. Zij stellen dat erover te twisten valt of dat mag. Toch zeggen de curatoren dat de leveranciers die hun eigen spullen terug willen, dat maar individueel met Docdata moeten uitvechten.

Dodata is een van de belangrijkste dienstverleners aan de e-commerce in Nederland. Klanten zijn onder andere Bol.com, de Bijenkorf, ace & taste, Livera en Clics Toys.