Vorige week zijn vier bestuurders van Labouré-Roi in voorlopige hechtenis genomen. Zij zijn gehoord over grootschalige fraudepraktijken: gesjoemel met etiketten, het mengen van wijnen, valse medailles etc. De onderzoekers van de recherche in Dijon zijn al 18 maanden bezig met een onderzoek naar Labouré-Roi, de derde wijnhandel in Bourgognewijnen. Dit onderzoek heeft een grootschalige en goed georganiseerde fraude aan het licht gebracht.

Er zouden meer dan twee miljoen flessen zijn verkocht waarvan het etiket niet overeen kwam met de inhoud. Het huis Labouré-Roi zou ook overschotten hebben gecreëerd door te frauderen met hoeveelheden wijn die van nature bij de rijping in de tonnen ontbreken en de tekorten met tafelwijnen aan te vullen. Deze aangelengde wijnen zijn ook gebotteld en producten die geen enkele onderscheiding hebben ontvangen zijn voorzien van niet-bestaande medailles. De hele productie zou erbij betrokken zijn.

“Op het moment dat de controles werden uitgevoerd, was de situatie zich aan het verbeteren. De gecontroleerde periode ligt nu drie jaar achter ons en het foutpercentage nadert tegenwoordig bijna tot nul. De directie heeft de verantwoordelijkheid voor de situatie genomen. Ja, er zijn zaken gebeurd die niet door de beugel konden, maar we hebben ze recht gezet. In de wijnkelders wordt nu niet meer moedwillig geknoeid”, aldus de uitleg van de advocaat van Labouré-Roi, Meester Emmanuel Touraille, aan de regionale krant Le Bien Public.

De firma Labouré-Roi is wereldwijd bekend, werkt met meer dan 30 landen samen en realiseert meer dan 50% van zijn omzet in het buitenland.