In 2021 verkocht de Kellogg Company voor 67,94 miljoen euro ontbijtgranen in België, goed voor 56% van de totale omzet van het bedrijf in ons land. Sommige van die symbolische granen worden gemaakt op basis van rijst. We volgen het traject van die graansoort, van de teelt tot de verwerking, aan de hand van een van de sterproducten van het merk: de bekende Coco Pops. 

 1. De rijstvelden in de Ebrodelta  

Onze reis begint in de Ebrodelta, in het zuiden van Catalonië in Spanje, in een bijzonder nat gebied vol rijstvelden. Het adembenemende landschap bestaat uit rijstplantages zover het oog reikt. Hier wordt de rijst die uiteindelijk zal dienen voor allerlei Kellogg's producten geplant en daarna geoogst. In 2021 leverde het hele gebied ongeveer 180.000 ton ruwe, onbewerkte rijst op. 28% daarvan was bestemd voor verwerking door Kellogg voor alle ontbijtgranen die het bedrijf in Catalonië produceert. In 2013 ging Kellogg hier van start met het telen van rijst, in het kader van zijn programma 'Origins' (een wereldwijd programma voor duurzame landbouw). Het doel? De bewerking van de grond optimaliseren, zowel met het oog op een hoger rendement als voor het behoud van de biodiversiteit, en de landbouwers de kans bieden om de nodige kennis te verwerven om hun teelt te verbeteren. “Enkele jaren geleden stelden we vast dat er geen aflossing van de generaties was. De gronden in de Ebrodelta werden niet meer bewerkt en sommige productvariëteiten die Kellogg nodig had, werden niet meer gekweekt omdat ze niet rendabel waren. Daarom wilden wij inzicht krijgen in de problemen van de boeren en hen helpen om rijst te blijven kweken in de beste omstandigheden”, verklaart Amparo Lobato, lead Corporate Affairs van Kellogg Spanje. “Sinds de invoering van het Origins-programma is mijn productie met één ton per hectare verhoogd en liggen mijn kosten lager dan vroeger. Ik heb ook vastgesteld dat ik met minder meststoffen meer kon kweken”, getuigt David, een van de landbouwers uit de Ebrodelta die de vruchten plukt van het programma.