Na 7 jaar aan het hoofd te hebben gestaan van Inter Ikea Group, het bedrijf dat zowel Ikea als de franchiseactiviteiten van Ikea Group beheerst, heeft Torbjörn Lööf besloten om de fakkel door te geven en zijn geluk elders te gaan zoeken. Jon Abrahamsson Ring, huidig directeur bij Ikea Franchising, zal hem opvolgen.

Torbjörn Lööf startte zijn carrière bij Ikea in 1989 en heeft in de tussentijd verschillende leidinggevende functies vervuld. Zo stond hij als managing director bij Ikea Zweden in voor het Ikea gamma en de supply chain, en werd hij in 2013 CEO van Inter Ikea. Onder zijn leiding lanceerde Ikea Group zijn nieuwe langetermijnvisie die moet helpen om Ikea betaalbaarder, toegankelijker en duurzamer te maken. Daarnaast voerde Ikea ook een transformatie door waarbij onder meer het franchisesysteem van Ikea werd geherstructureerd, vonden er succesvolle overnames en integraties van de activiteiten van Ikea plaats en werden 15 nieuwe markten aangeboord. Toch besluit de topman nu om, na een carrière van 30 jaar bij Ikea, zijn functie neer te leggen en elders zijn geluk te gaan zoeken. 

Vanaf 1 september neemt Jon Abrahamsson Ring officieel het roer over van Inter Ikea Group. De man die in 1998 bij de meubelketen aan de slag ging, werkte onder meer bij Ikea Canada en was vier jaar lang de assistent van oprichter Ingvar Kamprad alvorens hij werd aangesteld tot plaatsvervangend retailmanager voor Ikea China. In 2008 verliet hij het bedrijf om onder meer CEO te worden van het modemerk Filippa K, waarna hij in 2017 terugkeerde naar Ikea. Om de machtswissel zo vlot mogelijk te laten verlopen, zal Jon Abrahamsson Ring al vanaf 1 maart aan de slag gaan als plaatsvervangend CEO. Daarbij zal hij rapporteren aan de huidige topman Torbjörn Lööf. 

“Ik ben erg blij dat Jon deze functie als CEO van Inter Ikea Group heeft geaccepteerd”, vertelt Anders Dahlvig voorzitter van Inter Ikea Holding. “Jon brengt een leiderschap met zich mee dat stevig verankerd is in onze Ikea-waarden, een brede Ikea-ervaring, toewijding aan onze langetermijnvisie, een gezond gevoel voor dringende zaken en een sterk strategisch vermogen. Dankzij al die knowhow zal hij een grote bijdrage leveren aan het verdere traject van Ikea waarbij we proberen een beter dagelijks leven te creëren voor de bevolking.”