Cru heeft een gloednieuw filiaal geopend in Antwerpen. Op een oppervlakte van 765 vierkante meter leidt de winkel op de Groenplaats bezoekers langs een reeks exclusieve ambachtelijke producten. “Deze winkel brengt het beste van de andere winkels samen”, aldus Jo Spiegeleer, business unit manager van Cru. 

Net zoals in Gent en Overijse ontbreekt het de Cru aan de Groenplaats niet aan sfeer. De Antwerpse bezoekers van de belevingswinkel komen binnen in een ruime eethoek, waar er ’s morgens een ontbijt, ’s middags een lunch en in de namiddag tapas kunnen gegeten worden. In de ochtend gebeurt dat vanaf 8 uur met uitzicht op de bakkers die de broodproducten maken die in de winkel en de eethoek te koop aangeboden worden.

Een restaurant is er niet bij, zoals dat wel het geval is in Gent en Overijse. “Dat vergt een pak investeringen die we hier niet deden”, zegt Jo Spiegeleer. “We denken dat we met ontbijt, lunch en tapas een aanbod hebben dat klanten kan verleiden.”

Vast winkelparcours

Bij de inrichting werd er een duidelijk winkelparcours uitgetekend, nog iets wat verschilt van de Cru in Gent en Overijse. De tocht begint bij de kaasafdeling, waarna het gaat naar de groenten- en fruitafdeling, de visafdeling en via de beenhouwerij en charcuterie-afdeling naar de traiteurafdeling en de bloemenafdeling. Dat parkoers werd goed doordacht. “We willen klanten met alle métiers laten kennismaken. In andere winkels bestond het risico dat niet alle producten evenveel aandacht kregen. Het zou zonde zijn dat mensen stukken van de winkel missen”, aldus Spiegeleer. 

De winkel is voor een groot deel omgeven door glas, waardoor dagjesmensen en Antwerpenaars de winkel van buitenaf goed kunnen zien.

Onbemande kassa's

De tocht door de supermarkt eindigt bij de onbemande kassa’s. Nog een verschil met de Cru in Wijnegem, waar mensen hun producten onderweg moesten inscannen. Niet altijd even handig, zo vernam Cru van de bezoekers daar. “Verschillende klanten lieten ons weten dat dat het winkel niet altijd zo makkelijk maakte. Je wil genieten van de winkel, maar die ervaring werd onderbroken doordat je de producten moest inscannen. Nu moet je dat alleen nog op het einde doen.”

Ambachtelijk assortiment 

Wat niet veranderde, is het ambachtelijke assortiment. “Mensen hechten steeds meer waarde aan eerlijke en duurzame producten, iets waar wij duidelijk heel erg mee bezig zijn. We laten zien dat vakmanschap in combinatie met ‘de natuur zijn werk laten doen’ resulteert in bijzondere smaken. Zo hebben we Canarische bananen die niet in drie, maar in zes maanden rijpen. Onze groenten-, fruit- en visafdeling zal er ook anders uitzien naargelang het seizoen.”

Medewerkers verhuizen mee naar Antwerpen

De Cru op de Groenplaats komt er in plaats van de Cru in Wijnegem. De 21 werknemers daar maken de overstap naar deze winkel. In totaal zullen er 25 mensen werken. In tegenstelling tot de eethoek opent de versmarkt pas om 10 uur, in het weekend is dat vanaf 8 uur.

Komt Cru naar Brussel?

Iets meer dan 2 jaar geleden kondigden we de grote retour van Rob, de premiumketen van Carrefour, aan in Fort Jaco (Ukkel), waar de winkel voorheen lang gevestigd was. Het filiaal zou neerstrijken in de oude Skoda-concessie. Maar deze zomer liet L'Echo weten dat het project werd afgeblazen en deden er geruchten de ronde dat Cru er zou neerstrijken. De perfecte gelegenheid voor ons om het zelf eens aan Jo Spiegeleer te vragen. 

“Er zijn geen concrete plannen. Je mag niet vergeten dat tweetaligheid van het personeel daar toch nodig is en dat is helemaal niet evident. We willen nu kijken naar de rentabiliteit van de winkels die er zijn, daarna zien we wel hoe het verder gaat", besluit hij.

Ontdek hier alle foto's van de nieuwe Cru-winkel op de Antwerpse Groenplaats!