De Britse retailer JD Sports (JD Group) heeft een bod van 520 miljoen euro uitgebracht voor de overname van de Franse sneakerketen Courir, die zo'n 320 winkels heeft, waaronder 22 in België.

JD Sports Fashion voert momenteel exclusieve onderhandelingen met de eigenaars van de Courir Group, die voor het grootste deel in handen is van Equistone Partners Europe. Dat kondigde de Britse keten vandaag aan in een persbericht. JD Sports heeft een bod gedaan van 520 miljoen euro - 325 miljoen in contanten en 195 miljoen voor de overname van schulden - om 100% van het kapitaal van de Franse groep over te nemen. De deal, die nog moet goedgekeurd worden door de mededingingsautoriteiten en die nog besproken moet worden met de werknemers van Courir, zal naar verwachting pas in de tweede helft van het jaar worden afgerond.

Courir, dat gespecialiseerd is in sneakers, heeft 313 winkels in zes landen: Frankrijk, Spanje, Portugal, Luxemburg, Nederland en België. In ons land heeft de keten 22 vestigingen. Courir heeft ook een dertigtal franchisewinkels in Noord-Afrika, het Midden-Oosten en de Franse overzeese gebieden. In 2022 behaalde de groep een geconsolideerde omzet van 609,8 miljoen euro en een winst vóór rente en belastingen van 47,4 miljoen euro. De Britse groep boekte op zijn beurt een omzet van ongeveer 10 miljard euro en een winst van 752 miljoen. Afgelopen februari kondigde JD Sports, dat zo’n 3.400 winkels in 32 landen exploiteert (waaronder 16 in België), aan dat het in de komende 5 jaar 3,5 miljard euro wil uitgeven om tot 1.750 extra winkels te openen.