#2 2023 was een bewogen jaar voor zelfstandige supermarktuitbaters door de hogere energie-, loon- en grondstofkosten, het dalende volume en klanten die op hun centen letten. Maar hoe beleefden zelfstandigen zelf het voorbije jaar en wat verwachten ze van 2024? Ontdek het in onze dagelijkse serie. Nu is het de beurt aan Jan Peeters van Albert Heijn. 

Ondernemer Jan Peeters heeft 15 winkels van Albert Heijn onder zijn vleugels en opende voor het eerst in jaren in 2023 geen nieuwe winkel. Toeval is dat niet. “Een vergunning krijgen is een zwaar probleem geworden.”

“Ik kijk er soms met grote ogen naar, hoe lokale besturen vergunningen weigeren of tegenhouden”, zegt Jan Peeters. “We hebben nu wel de vergunning rond gekregen van drie winkels die we kunnen beginnen bouwen en er zitten er ook nog andere in de pijplijn, maar je voelt dat het veel moeilijker geworden is. Je hebt lokale handelaars die elk jaar de volleybalploeg steunen in een gemeente, die bijna automatisch de steun krijgen van de burgemeester. Soms vecht een burgemeester een vergunning van ons aan, terwijl de bestemming, de mobiliteit en alles wat erbij hoort in orde is. Dat is een stukje koopkracht die ze hun inwoners afpakken, want onze prijzen zijn vaak een stuk lager dan wat je in een dorpswinkel vindt. Als ik hen dat zeg, komt er meestal geen reactie. Er zijn nochtans mensen genoeg die ons smeken om een Albert Heijn in hun gemeente te openen.”

Het is nog niet duidelijk wanneer de eerste van de drie nieuw vergunde winkels zal opengaan, zegt Peeters. Mogelijk wordt dat 2024, maar dan moet alles meezitten. “Het zal kantje boord worden: eind 2024, begin 2025. We hebben de intentie om nog meer winkels te openen, onze honger is nog niet gestild. Alleen gaat het door omstandigheden trager dan we zouden willen.” Of er dan geen overaanbod aan supermarkten is in ons land, zoals velen beweren? “Als je het hebt over supermarkten met de juiste verhouding tussen prijs, uitstraling en assortiment, dan denk ik dat er net te weinig supermarkten zijn. Als je kijkt naar het aantal vierkante meter dat vergund is, dan zijn er wel te veel. Er zijn veel winkels met veel oppervlakte en weinig klanten. Wij worden wel eens de aanjager genoemd van de concurrentiestrijd in Vlaanderen, maar wij werken gewoon heel efficiënt. In dat opzicht vind ik het onterecht dat we een ‘aanjager’ genoemd worden. Wij houden onze kosten heel erg in de gaten en daar profiteren onze klanten van.”

2023 ligt achter ons, hoe kijkt hij naar het komende jaar? En wat onthoudt hij van de voorbije 12 maanden? “We hebben het voorbije jaar opnieuw een heel andere rol gespeeld. We hebben inflatie gekend, moesten de stijgende prijzen doorrekenen, terwijl we in corona de helden waren die open bleven en consumenten bleven bedienen. Dat is nu toch iets anders. We hebben het voorbije jaar mensen gehad die kwaad waren omdat de prijs van de pasta en de eieren omhooggingen, maar dat gebeurde overal, zagen ze uiteindelijk in. Met Albert Heijn zijn we ook in die omstandigheden blijven vooruitgaan en klanten blijven aantrekken. We hebben ook een horecagroothandel, Délidis, die een goed jaar gekend heeft. De horeca heeft goed doorgestoomd het voorbije jaar. Ik verwacht dat 2024 een jaar op kruissnelheid wordt. Er zullen weinig pieken en dalen zijn. De ergste inflatie is voorbij, de lonen volgen netjes mee. De loonindexatie werkt, mensen hebben er minder koopkracht door verloren. Ik verwacht dat er globaal niet veel prijsstijgingen zullen zijn: er zullen producten duurder worden, maar er zullen er ook goedkoper worden. De korf zal min of meer gelijk blijven. Los daarvan geniet ik van mijn job. Ik vind de diversiteit van wat we doen heel leuk: we zijn tegelijk socioloog, psycholoog, architect en aannemer, lobbyist. Je moet van al die domeinen pap gegeten hebben en overal je ogen openhouden. Ik ben natuurlijk vooral op een strategisch niveau bezig, maar die diversiteit is heel leuk, vind ik.” 

Spar Lambrechts

Benieuwd naar het vorige artikel uit onze serie? Lees dan snel het interview met Stef Nuyts van Spar Lambrechts. 

Klik hier!
Spar Lambrechts

Tijdelijke actie!

Dit artikel verscheen eerder in de Vision 2024-editie van Gondola Magazine.

ONTVANG JOUW WELKOMSTGESCHENK!

Ontvang nu gratis de printversie van Vision 2024 bij een nieuw Gondola-abonnement!

Bekijk hier de abonnementsformules >>
Tijdelijke actie!