Peter Agnefjäll wordt vanaf 1 januari 2021 de nieuwe voorzitter van de raad van bestuur bij Ahold Delhaize. Dat maakte de groep gisteren bekend. Hij volgt daarmee Jan Hommen op die eind dit jaar op pensioen vertrekt.

De nieuwe voorzitter van de raad van bestuur bij Ahold Delhaize is geen onbekende. Peter Agnefjäll is al sinds april vorig jaar lid van de raad. De 48-jarige Zweed wist, ondanks zijn jonge leeftijd, al de nodige retailervaring te verzamelen. Zo startte hij zijn carrière in 1995 als stagiair bij Ikea Group, waar hij door de jaren heen verschillende senior management functies bekleedde.  Zo was hij onder meer assistent van voormalige Ikea CEO’s en was hij managing director & country manager bij Ikea Zweden. In 2013 kwam hij uiteindelijk zelf aan de macht als topman van de Ikea Group, een functie die hij nog tot 2017 bekleedde waarna hij zich een jaar terugtrok om meer tijd te maken voor zijn familie. In 2018 besliste Peter Agnefjäll om terug aan de slag te gaan, deze keer als bestuurslid bij het Noorse Orkla, een belangrijke leverancier van merkartikelen voor onder meer de gespecialiseerde retail, farmacie en out-of-home. Daarnaast is hij ook bestuurslid bij de Hongaarse vliegtuigmaatschappij Wizz Air en zetelt hij in de adviesraad van de schoenenketen Deichmann. En daar komt nu nog een extra functie bij: voorzitter van de raad van bestuur bij Ahold Delhaize, die hij vanaf 1 januari 2021 zal vervullen.

“Peter is een uitstekend lid van de raad van bestuur sinds hij is toegetreden. Hij heeft een uitgebreide retailervaring, leiderschap en kennis van omnichannel en e-commerce, en is goed gepositioneerd om de raad van bestuur te ondersteunen bij het realiseren van de Leading Together strategie”, reageert Jan Hommen, huidig voorzitter van de raad, die eind dit jaar op pensioen vertrekt.