E-commerce zet niet alleen winkels, maar ook de huurprijzen onder druk. De huurprijzen op toplocaties zijn opnieuw naar omlaag gegaan, blijkt uit cijfers van vastgoedmakelaar JLL. Zo kost de huur van één vierkante meter op de Meir in Antwerpen 1.850 euro per jaar.

Uit cijfers van JLL blijkt dat de prijs van winkels op toplocaties verder naar beneden gegaan is. De prijs op de Meir zakte met 5% naar 1.850 euro per maand, terwijl de prijs in het Shoppingcenter in Wijnegem even sterk daalde, tot 1.350 euro per jaar. Dat heeft te maken met het verdwijnen van mode- en kledingwinkels, die onder druk staan door e-commerce. In hun plaats komen vaak supermarkten en voedingswinkels, die zich niet zo’n hoge huurprijzen kunnen veroorloven. 

Baanwinkels en retailparken

De daling van de huurprijs in de bekende winkelstraten contrasteert met die van baanwinkels en retailparken, die grosso modo dezelfde gebleven zijn. Uit cijfers van JLL blijkt dat de verhuurde oppervlakte bij baanwinkels in 2019 hoger lag dan het gemiddelde in de voorbije vijf jaar. Het aantal transacties bleef bijna gelijk, wat betekent dat de verhuurde oppervlakte groter werd. Plaatsen waar veel winkels bij elkaar zijn, spreken mensen nog altijd aan, omdat ze verschillende inkopen tegelijk kunnen doen.