Bij Delhaize is een sociaal akkoord bereikt over compensatie voor het personeel tijdens de corona-crisis. Werknemers krijgen prijskortingen in de winkel die overeenkomen met ongeveer 500 euro en geldig zijn tot het eind van het jaar. Wie dat wil, kan een mondmasker dragen.

Sinds enkele dagen is er sociale onrust bij Delhaize. Het personeel wou een compensatie in de vorm van geld of vakantiedagen voor het extra werk dat ze leveren tijdens de corona-crisis. Tegelijk vroegen ze veiligheidsmaatregelen die aangepast zijn aan de nieuwe realiteit. Vandaag, donderdag, bereikten directie en vakbonden een akkoord. Het personeel krijgt een vergoeding in de vorm van winkelkortingen en maaltijdcheques die geldig zijn tot het eind van het jaar en overeenkomen met een bedrag van ongeveer 500 euro. Arbeiders krijgen een korting van 25% van hun aankopen, eveneens tot het eind van het jaar. De medewerkers van Delhaize krijgen ook vijf extra vakantiedagen in de periode van maart tot juni. 

Delhaize bestelde mondmaskers bij het begin van de epidemie

Delhaize schenkt ook mondmaskers aan personeelsleden die daar om vragen. De winkelketen had al mondmaskers besteld bij het begin van de epidemie en heeft nu een voorraad ontvangen. Een deel ervan zal naar ziekenhuizen gaan, net zoals Colruyt en Carrefour dat ook deden. Niemand van de medewerkers wordt verplicht er één te dragen, aldus Delhaize. De rust zal door het akkoord ongetwijfeld terugkeren, al zijn nog niet alle problemen opgelost. De vakbonden zeggen dat het personeel zich verstandig opgesteld heeft door dit voorstel te aanvaarden, maar dat niet iedereen het aanvaardde. 

Lidl en Carrefour kondigen wellicht deze week nog maatregelen aan

Het akkoord bij Delhaize kan ervoor zorgen dat de ontevredenheid bij de werknemers van andere supermarkten groeit. Het personeel van Carrefour, Colruyt, Aldi en Lidl hebben al hun ongenoegen laten blijken, al is er bij Colruyt en Aldi wel een gedeeltelijk akkoord gevonden. Toch is er nog altijd ontevredenheid. Wellicht kondigen met name Lidl en Carrefour deze week nog extra maatregelen aan.