Het storm en het blijft stormen bij HEMA. Een groep ontevreden schuldeisers vraagt het faillissement aan van het moederbedrijf van de warenhuisketen. Ze voelen zich benadeeld door de overname van HEMA vorige week,meldt de Nederlandse krant Het Financieele Dagblad.

Het gaat om een groep professionele beleggers, die 54 miljoen euro aan HEMA hebben geleend. Deze lening had vorige week maandag afgelost moeten worden, maar dat is niet gebeurd. In plaats daarvan greep de belangrijkste groep schuldeisers de macht. Zij krijgen alle aandelen in bezit en strepen in ruil daarvoor driehonderd van de 750 miljoen euro aan schulden van HEMA weg.

Het Financieele Dagblad meldt nu dat eind vorige week het faillissement van het moederbedrijf is aangevraagd. Ook hebben de ontevreden schuldeisers beslag laten leggen op aandelen van drie HEMA-bv's, waaronder het warenhuis zelf. De bedoeling van de schuldeisers die de macht genomen hebben, is de warenhuisketen zo vlug mogelijk te verkopen. Maar door de faillissementsaanvraag dreigt dat plan flink in de war gestuurd te worden.

Een woordvoerder van HEMA zegt tegen het Financieele Dagblad dat het geen gevolgen heeft voor het bedrijf. "Het ligt in de lijn der verwachting dat bij schuldverlichting partijen ontevreden zijn."