De winkelverkoop in de eurozone heeft zich in mei bijzonder goed hersteld, blijkt uit cijfers van Eurostat. België is één van de koplopers met een groei van 20%. 

In de 19 landen die samen de eurozone vormen, steeg de retailomzet in mei met 17,8% tegenover de maand ervoor. Het is de sterkste maandelijkse toename sinds het begin van de metingen in 1999. In de hele Europese Unie (27 landen) nam de verkoop in de detailhandel toemet 16,4%. België is één van de koplopers met een groei van 20%. Onder meer Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk groeiden nog sterker in mei. De omzetgroei viel samen met de versoepeling van de lockdownmaatregelen in verschillende landen. Een vergelijking maken tussen landen is voor alle duidelijkheid moeilijk omdat de versoepeling niet overal gelijktijdig en op een gelijkaardige manier uitgevoerd werd.

De omzet in de retail zit wel nog onder het niveau van voor de coronacrisis. In vergelijking met een jaar eerder is er een daling van 5,1%. De schade die de coronacrisis aangericht heeft, is minder groot dan economen voorspeld hadden, schrijft persagentschap Reuters. De prognose was een daling van 7,5% op jaarbasis. De verkoop van kleding en schoenen is in mei het sterkst toegenomen (+147%). Die sector werd het zwaarst getroffen door de verplichte winkelsluitingen. Op jaarbasis werd er wel nog steeds 50% minder verkocht door de kleding- en schoenwinkels. De e-commercesector bleef in mei groeien met 7%.