Na een lange zoektocht heeft Unilever eindelijk zijn nieuwe CEO voorgesteld. Hein Schumacher, huidig CEO van FrieslandCampina, zal de leiding overnemen van Alan Jope die in september vorig jaar aankondigde dat hij op pensioen gaat.

De Nederlander Hein Schumacher, die is afgestudeerd in de politieke wetenschappen en internationale betrekkingen aan de Universiteit van Amsterdam, is geen onbekende in de sector. Hij verzilverde heel wat ervaring als leidinggevende bij enkele toonaangevende bedrijven in de FMCG-sector. Nadat hij zijn carrière begon bij Unilever, maakte hij al snel de overstap naar Ahold, waar hij werkte als corporate controller Azië en Centraal-Amerika. Daarna koos hij voor H.J. Heinz waar hij startte als chief strategy officer en al snel doorgroeide tot president en CEO voor China en later tot executive vice president van Kraft Heinz Asia Pacific, waar hij de succesvolle transformatie van het bedrijf leidde. Tot slot maakte hij de overstap naar FrieslandCampina. Daar is hij sinds 2018 CEO, na eerst als CFO gewerkt te hebben. Schumacher hielp FrieslandCampina om een aanzienlijke portefeuille- en organisatieverandering door te voeren zodat het bedrijf kon uitgroeien tot een meer gefocust, groeigericht en duurzaam bedrijf. Zijn huidige functie zal hij nog tot eind april vervullen, waarna hij op 1 juli 2023 wordt aangesteld als CEO van Unilever, na een overgangsmaand. Schumacher, die sinds oktober vorig jaar al niet-uitvoerend bestuurder is bij Unilever en zich tijdens zijn leiderschap zal focussen op het verbeteren van de bedrijfsprestaties, volgt zo Alan Jope op die na een carrière van 37 jaar bij Unilever met pensioen gaat. Jope, die hielp om belangrijke veranderingen door te voeren in de strategie, structuur en organisatie van Unilever, zal op 1 juli terugtreden uit de raad van bestuur van Unilever.

Nils Andersen, voorzitter van Unilever, is alvast erg tevreden met de aanstelling van de nieuwe CEO: "We zijn verheugd Hein te verwelkomen als onze nieuwe CEO na een uitgebreid, wereldwijd zoekproces. Hein is een dynamische, waardengedreven business leader met enorm veel ervaring en met uitstekende resultaten in de wereldwijde FMCG-sector. Hij heeft uitzonderlijke strategische capaciteiten, is op operationeel niveau erg effectief en heeft veel ervaring in zowel ontwikkelde als opkomende markten. De raad van bestuur kijkt ernaar uit dat Hein kan helpen om het volledige potentieel van Unilever te realiseren als een winnende onderneming die op lange termijn groei en waarde creëert voor al haar stakeholders."