Donderslag in de pluimveesector: de handelsrechtbank van Quimper heeft donderdagavond een “verklaring van staking van betaling” ingeschreven van de pluimveegroep Doux. En vandaag, vrijdag 1 juni, wordt in de loop van de middag een uitspraak van de rechtbank verwacht. De Franse regering volgt het dossier nauwlettend en lijkt tegen elke prijs een faillissementsaanvraag te willen voorkomen.

De Doux-groep, nummer 2 van de Europese pluimveesector, is een familiebedrijf (80% van het kapitaal is in bezit van zijn voorzitter Charles Doux, het overige van BNP Paribas). Het bedrijf heeft 10.000 werknemers en is bekend om zijn merken Père Dodu en Cordon Bleu. De Doux-groep heeft een omzet van 1,4 miljard, maar ook een kolossale schuld van 437 miljoen euro, waarvan 200 miljoen in alleen al de Braziliaanse tak. Met de vestiging in Brazilië eind jaren ’90 verwachtte Doux het land te kunnen gebruiken als bruggenhoofd om de Zuid-Amerikaanse markt te kunnen veroveren. Maar in de lokale vestiging, Frangosul stapelden de slechte resultaten zich op, tot het faillissement erop volgde. De industriële installaties van Frangosul (ongeveer twaalf fabrieken in het zuiden van Brazilië) zullen worden overgenomen door de Braziliaanse groep JBS, wereldwijd de nummer één in de rundvleessector. Maar deze groep zal de schulden van Doux niet voor zijn rekening nemen : JBS beperkt zich tot het “huren” van de installaties.

In deze kritieke situatie heeft de familie Doux de bestellingen weer opgepakt, met vervanging van de Algemeen Directeur Guy Odir door Jean-Charles Doux en is zij besprekingen gestart met haar belangrijkste schuldeiser, Barclays Bank. Maar de situatie verslechterde zichtbaar, met landbouwbonden die zich beklaagden over de betalingsachterstanden bij fokkers, die van 60 tot 150 dagen kunnen oplopen. Een eventuele faillissementsaanvraag zou een zware slag betekenen voor Bretagne, waar de Doux-groep een belangrijke directe en indirecte werkgever is. Dientengevolge is dit dossier de eerste crisissituatie waar de Franse regering onder premier Ayrault op stuit. Mocht er toch een faillissementsaanvraag komen, dan zullen alle blikken zich waarschijnlijk richten naar LDC, de Europese leider, eveneens een Frans bedrijf (merken: Le Gaulois, Poulets de Loué, Maître Coq, Marie).LDC weigert in deze situatie commentaar te geven op de problemen van zijn concurrent of een overnameplan ter sprake te brengen.

Update: Groupe Doux is vandaag, vrijdag 1 juni, voor een periode van zes maanden onder gerechtelijke bewindvoering geplaatst. De regering betreurt dit persoonlijke besluit van de directeur. Er is een gerechtelijke bestuurder benoemd. Hij zal de directie terzijde staan bij het opstellen van een plan voor voortzetting van het bedrijf in Frankrijk, waarin werkgelegenheid en het voortbestaan van de onderneming centraal staan. Voor dinsdag 5 maart staat een centrale ondernemingsraad gepland.