Barry Callebaut laat in Lokeren een nieuw Global Distribution Centre (GDC) optrekken door logistiek vastgoedontwikkelaar WDP. Het wordt een duurzame hub van in totaal 60.000 m², waar verschillende logistieke activiteiten samengebracht worden. De oplevering ervan is voorzien in de loop van het derde kwartaal van 2021. WDP voorziet een investering van circa 100 miljoen euro. 

Vandaag zijn de logistieke activiteiten van Barry Callebaut verspreid over verschillende locaties in de regio Aalst. ’s Werelds grootste chocoladeproducent gaat ze in het GDC centraliseren. Hierdoor kan het bedrijf de logistieke stromen optimaliseren en zich tegelijkertijd klaarmaken voor de voorziene groei.

De megaproductiesite van Barry Callebaut is in Wieze. Dankzij het nieuwe logistieke platform kunnen de in- en uitgaandes flows efficiënter verlopen; zowel afgewerkte als ruwe producten zullen voortaan doorheen het logistieke proces worden gebundeld. De huidige 85 werknemers blijven aan de slag. 

De logistieke hub zal bestaan uit een zogenaamd ‘low bay’ logistiek gebouw en een volledig geautomatiseerde ‘high bay’. De site zal volledig energieneutraal opereren en zal ‘BREEAM Outstanding’ worden gecertificeerd dankzij onder meer zonnepanelen, materialen met een lage levenscycluskost, geothermie, laadpalen voor elektrische voertuigen, enzovoort.

Met een jaaromzet van omgerekend 6 miljard euro is de in Zürich gevestigde Barry Callebaut Groep de belangrijkste fabrikant van hoogwaardige chocolade- en cacaoproducten ter wereld. De groep heeft ongeveer 60 productievestigingen wereldwijd en levert aan de hele voedingsindustrie, van industriële voedingsproducenten tot ambachtelijke en professionele gebruikers van chocolade. De twee wereldmerken die in de behoeften van deze klanten voorzien zijn Callebaut en Cacao Barry.