Er is een lijst gelekt van winkels van Brantano die zouden moeten sluiten. Het gaat om Menen, Tienen, Mol, Ronse, Londerzeel, Wemmel, Knokke-Heist, Wevelgem en Beringen. De vakbonden vragen dat het de huidige top door voorlopige bewindvoerders vervangen wordt.

De vakbonden zijn alle vertrouwen in de modegroep kwijt en vragen de ondernemingsrechtbank van Antwerpen, afdeling Mechelen, om het bestuur in handen te geven van tijdelijke bewindvoerders. Hun vraag komt er op het ogenblik dat de rechtbank van Mechelen zich vandaag moet buigen over de aanvraag van FNG om Brantano, de holding FNG Inter­national en Market Retail Belgium 90 dagen bescherming tegen schuldeisers te geven. 

Bewindvoerders

Het is in principe voor die vennootschappen dat de vakbonden vragen om een college van tijdelijke bewindvoerders aan te stellen voor de duur van de gerechtelijke reorganisatie. Gisteravond was het nog niet duidelijk of de vraag er alleen zou komen voor FNG International, de Belgische holding die acht dochters overziet en die ook de centrale diensten overkoepelt. Een andere optie was om ook voorlopig bewindvoering te vragen voor Brantano en Market Retail Belgium. De vakbonden vragen de aanstelling van een retailspecialist, een bedrijfsrevisor en een persoon vertrouwd met personeelsbeleid. Die zouden als college moeten optreden. 

Lege kassa

De Belgische vennootschappen staan voor beslissende weken en maanden. De kassa is bijna leeg. Brantano heeft nog maar een maand om de wintercollectie in de winkels te krijgen. De verwachting is dat leveranciers cashbetaling zullen eisen, ook al is er bescherming tegen schuldeisers. Ondertussen lopen ook de schulden tegenover de RSZ én de huisbazen op. Negen Nederlandstalige gewone Brantano's (Menen, Tienen, Mol, Ronse, Londerzeel, Wevelgem, Knokke-Heist, Beringen en Wemmel) zouden sluiten, tien Franstalige. Ook de Boutik by Brantano verdwijnt.