Modegroep FNG, bekend van merken als Brantano en CKS, stelt de publicatie van zijn jaarverslag van 2019 opnieuw uit. Dit keer naar augustus. De stakeholders en het publiek moeten dus nog even wachten op een verduidelijking over de financiële gezondheid van het bedrijf. 

FNG brengt zijn jaarverslag van 2019 dan toch niet uit deze week. Eerder had de groep het jaarverslag al eens verschoven naar juli, als gevolg van de coronacrisis en enkele vragen die beurswaakhond FSMA had bij het jaarverslag van 2018 waardoor een diepgaandere analyse vereist was. Daarbij ging het volgens De Tijd onder meer om financiële constructies die de directie had opgezet maar waarvan geen contracten te vinden waren. Maar nu wordt de publicatie dus opnieuw uitgesteld: dit keer naar augustus. Hierdoor verschuift ook de algemene vergadering.

“De onduidelijke situatie waarin de groep zich op dit ogenblik bevindt op het vlak van financiering, heeft geleid tot een verdere vertraging op het vlak van de auditwerkzaamheden, waardoor het jaarlijks financieel verslag met geauditeerde cijfers niet openbaar zal kunnen worden gemaakt in juli 2020”, verklaart woordvoerder Gunther De Backer. “De groep stelt alles in het werk om zo spoedig mogelijk geauditeerde jaarcijfers en het jaarlijks financieel verslag bekend te maken en streeft naar een openbaarmaking in augustus 2020.”

Hoewel FNG dus nog geen officiële jaarcijfers heeft prijsgegeven, publiceerde het op 11 juni al wel de niet-geauditeerde voorlopige cijfers van 2019. Op die manier zouden zowel het publiek als de stakeholders een eerste indicatie krijgen over de financiële gezondheid van de groep. Maar de eerste resultaten vielen tegen: zo liepen de schulden van de groep op tot ruim 734 miljoen euro en draaide FNG bijna 300 miljoen euro verlies.

Het gebrek aan officiële cijfers maakt het FNG bovendien extra lastig om nieuwe investeerders te vinden en zich zo uit zijn lastige parket te bevrijden. Het bedrijf, dat in zware financiële problemen zit, moet immers dringend op zoek naar 70 miljoen euro om het zinkende schip recht te houden. De groep moet morgen immers 20 miljoen euro schulden terugbetalen en moet ook zijn najaarscollectie bekostigen. Nochtans lieten de banken vorige week horen dat FNG niet hoeft te rekenen op extra geld. Het ziet er dus naar uit dat er nog niet direct een einde komt aan de lange lijdensweg van FNG.