Het feestseizoen is weer aangebroken, en dus ook op het werk. Bedrijven bieden hun werknemers vaak een eindejaarsfeest aan, na een goedgevuld jaar. Hierbij 7 raadgevingen om even te ontstressen en u ten volle te amuseren zonder in de fout te gaan.

1. Verwar collega’s niet met vrienden

Het is heel belangrijk om niet uit het oog te verliezen dat u onder collega’s en in aanwezigheid van het management vertoeft, en in sommige gevallen zelfs van de directie van het bedrijf waar u werkt. En hoewel het er ontspannen aan toe gaat, houdt u toch best in gedachten dat u niet met uw vrienden op stap bent, zelfs niet wanneer er enkele glazen worden gedronken en er gedanst wordt op de muziek. Vermijd dus uit de bocht te gaan en probeer vooral niet te familiair te worden. Het is belangrijk professioneel te blijven, zelfs tijdens het kerstfeest.

2. Hou het matig

Tijdens elk feest wordt er weleens een glaasje wijn of champagne gedronken, wat op zich geen probleem hoeft te zijn. Vergeet echter niet dat u nog altijd op het werk bent… En het kan dan wel zijn dat uw baas u heeft aangespoord u eens goed te laten gaan, overdrijf daarin niet. Uzelf lazarus drinken tijdens het kerstfeest kan niet alleen uw gezondheid, maar ook uw reputatie danig schaden. Er doen regelmatig verhalen de ronde over werknemers die al te gevoelige informatie hebben gedeeld of na enige tijd total loss op tafel hebben staan dansen. Iedereen heeft zijn grenzen, respecteer dus ook de uwe en zorg ervoor dat er vanaf ‘s anderendaags geen roddels ontstaan waar u danig spijt van krijgt. Als u daar zin in hebt kunt u het feestje achteraf altijd elders verderzetten, eventueel in het gezelschap van een paar collega’s die u volledig kunt vertrouwen.

3. Draag gepaste kledij

Maak het ook qua outfit niet al te bont, en weersta aan de verleiding om u eens extra feestelijk (zoals in potsierlijk) uit te dossen. Het beeld dat uw collega’s en, erger nog, uw baas van u krijgen wanneer u een kerstpull met lampjes of een uit de kluiten gewassen hertengewei als accessoire draagt zou weleens moeilijk van de netvliezen te branden kunnen zijn, en dus ook nog levendig aanwezig op het moment van uw volgende evaluatiegesprek. Hou het imago dat u wil uitstralen tijdens de volgende 364 dagen van het jaar goed in gedachten. Doe dat door bijvoorbeeld strikt de in de uitnodiging gesuggereerde dresscode te volgen. Wordt daar niet naar verwezen, hou dan rekening met de plek waar het evenement plaatsvindt, het tijdstip van de dag en eventueel het voorgestelde menu. U kunt in dit verband ook uw licht opsteken bij de organisatoren of de mensen van HR.

4. Zoek niet alleen contact met de mensen van uw eigen afdeling

Het kan misschien ‘veilig’ aanvoelen om tijdens een feest alleen met uw directe collega’s contact te zoeken, toch is dit de ideale gelegenheid om ook anderen te ontmoeten en te netwerken. Ga dus ook met minder bekenden praten. Mensen zijn op zo’n avond meer ontspannen en receptief. Profiteer van de gelegenheid om nieuwe mensen te leren kennen, zowel collega’s als superieuren. Ontmoet ze in een informele en relaxte sfeer, wie weet komen daar interessante contacten uit voort.

5. Op de versiertoer? Wie weet, maar…

U voelt zich aangetrokken tot een van uw collega’s? Het kan verleidelijk zijn om van de feestelijke gelegenheid gebruik te proberen maken om bepaalde ontboezemingen te doen. Wees echter voorzichtig, ga niet overhaast te werk en stel uzelf de juiste vragen. Hebt u echt een boontje voor die collega? Is het misschien wederzijds? Hoeveel glazen hebt u gedronken? Zou u van deze stap morgen spijt kunnen hebben? Vergeet niet dat u nog altijd op het werk bent, en die persoon dus ook in de toekomst nog vaak of zelfs dagelijks zult zien. Ga daarom niet af op een bevlieging.

Omgekeerd heeft een collega misschien een oogje op u. Mocht u dat niet zien zitten, blijf dan in ieder geval tactvol en zet uw professionele relatie niet onbesuisd op het spel.

Licht u ook in over de geldende regels. Sommige bedrijven verbieden liefdesrelaties tussen collega’s, of eisen dat die gemeld worden aan HR. Zorg ervoor dat u niet van grensoverschrijdend gedrag kan beschuldigd worden. Raak mensen niet aan op een manier die fout geïnterpreteerd kan worden, en zeg geen dingen die men als gewaagd of vernederende beschouwt. Wat er ook gebeurt, blijf in alle omstandigheden discreet zodat geroddel vermeden wordt, en gebruik vooral uw verstand.

6. Kom op tijd en vertrek niet als laatste

We hebben het hier over een feestje op kantoor, en niet over een uitje in een discotheek. Te laat komen is geen optie, want misschien mist u daardoor wel de jaarlijkse speech van de grote baas. Niet present geven, zelfs al heeft u er absoluut geen zin in, behoort evenmin tot de mogelijkheden. Bedrijfsfeesten zijn essentieel voor de dynamiek van een onderneming. Vergelijk het me de wekelijkse familiebezoekjes op zondag: ook al ziet u ze echt niet zitten, ze horen er toch bij. Mocht u echt iets anders belangrijks te doen hebben, laat het dan zeker weten. Kom in elk geval snel even langs, bij het voorgerecht of de koffie. Zo stoot u niemand voor het hoofd en geeft u toch blijk van betrokkenheid bij het geheel.

7. Bedank de organisatoren en uw bazen

Last but not least: vergeet niet de organisatoren en uw bazen te bedanken. Mocht u ze niet vinden op het moment dat u vertrekt, stuur dan ’s anderendaags zeker een bedankingsmail.

Gondola People

Dit artikel is afkomstig van onze website Gondola People. Bent u op zoek naar een nieuwe job of rekruteert u personeel?

Klik hier