Russische supermarkten zien hun expansieplannen in het water vallen. Mere, de supermarktketen uit Siberië, zal zich dan toch niet in Couvin vestigen. VkusVill, een andere Russische speler, zal op zijn beurt vier winkels in Nederland sluiten. 

Dat de expansieplannen van de twee Russische supermarkten in het water vallen heeft deels te maken met de oorlog in Oekraïne, al wordt dat niet altijd letterlijk vermeld. En net omwille van dat conflict  is het niet verwonderlijk dat de gemeenteraad van Couvin gisterenavond de vergunningsaanvraag heeft afgewezen van de Russische keten Mere om zijn eerste supermarkt in België te vestigen. Officieel werd dit besluit genomen omdat de retailer de administratieve procedure in de zaak niet had gerespecteerd, al kwam ook de oorlog in Oekraïne ter sprake in de discussie. "Dat was niet het struikelblok, hoewel we het wel een beetje besproken hebben. Mere heeft zich zonder bouwvergunning in de gemeente gevestigd. Dat rechtvaardigt een weigering”,  zei burgemeester Maurice Jennequin tegen de RTBF. Vorige week had de Franse stad Thionville  een gelijkaardig besluit genomen, al werd er daarbij wel verwezen naar het conflict in Oekraïne. Mere wenste geen verdere commentaar te geven over zijn mislukte expansieplannen. Al is het niet de eerste keer dat zijn plannen in het water vallen: voordien had de retailer ook al de sluiting van zijn Britse en Spaanse winkels aangekondigd. 

Een andere Russische keten moet zijn Europese veroveringstocht ook een halt toe roepen: de Russische retailer in verse producten Vkusvill heeft besloten om zijn activiteiten in Nederland te stoppen, meldde het Russische persbureau Interfax. De onderneming rechtvaardigde de sluiting van haar vier Nederlandse verkooppunten door de verklaring dat het concept in Nederland geen ingang had gevonden en dat de verkochte producten niet aan de klanten waren aangepast. Het is echter waarschijnlijk dat de oorlog in Oekraïne alle hoop heeft weggevaagd die de groepering nog koesterde om haar doelstellingen te bereiken.