Een nieuwe ondernemingsraad bij Delhaize heeft opnieuw geen resultaat opgeleverd. Het vuur bij de vakbonden lijkt niet uit te doven, al gaan er bij de achterban stemmen op om rond de tafel te gaan zitten. “Het stakingsverbod loopt binnenkort, dus komen er opnieuw stakingspiketten aan de winkels.”

Het negende overlegmoment tussen directie en vakbonden bij Delhaize is op niets uitgedraaid. De twee partijen hebben gepraat, maar toenadering was er niet. Wilson Wellens van de liberale vakbond ACLVB: “Het was een teleurstelling. Delhaize heeft nu een bijvoegsel gepresenteerd bij het plan dat ze toegelicht hebben, maar het biedt geen enkele garantie op vlak van tewerkstelling en heeft geen extra juridische waarde. Ze zeggen dat ze alternatieven bekeken hebben, maar dat die volgens hen niet goed zijn. Wij vragen dat ze die samen met ons bekijken en niet eenzijdig beslissen. Dat is wat ons bijzonder stoort in deze zaak: Delhaize investeert totaal niet in dialoog of overleg. Het beslist en legt dat zonder meer op.” 

De vakbonden tonen zich onverzettelijk en kondigen meer acties aan, ook al bleek er naar aanleiding van de nationale manifestatie gisteren weinig stakingsbereidheid te zijn bij de winkeliers. Er bleef slechts één winkel, in Embourg (Luik), dicht. Al voor de nationale manifestatie bleek het voor de vakbonden steeds moeilijker om hun leden en sympathisanten te mobiliseren, al zegt Wellens dat de bereidheid om actie te voeren nog altijd heel groot is. “Het stakingsverbod loopt binnenkort af, dat betekent dat er opnieuw stakingspiketten zullen komen aan de winkels. Wil Delhaize dat vermijden, dan zal het opnieuw naar de rechtbank moeten stappen.” 

Toch gaan er volgens Kristel Van Damme (ACV Puls) bij de achterban van de vakbonden stemmen op om met Delhaize rond de tafel te gaan zitten. “Er zijn ook bij ons mensen die dat zeggen, maar wegen die op tegen de vele anderen die een andere mening hebben?” aldus Wellens. “Misschien is het een goed idee dat de nationale vakbonden samen bekijken welke richting ze uit moeten. In elk geval zijn er punten waarmee Delhaize volgens mij voor een opening kan zorgen. De vraag is bijvoorbeeld wat er gaat gebeuren met de langdurig zieken. Gaan de franchisenemers die zomaar overnemen? Is Delhaize van plan daar een regeling voor te voorzien? Wat met de mensen die al 30 of 40 jaar voor Delhaize werken? Ga je die zomaar doorverkopen of wil je daar een regeling voor voorzien?”