Het verbod op stakingsposten in Brussel is nog maar net afgelopen en de vakbonden van Delhaize voeren alweer actie. Maandag bleven 18 van de 22 Brusselse winkels gesloten. Dat meldt de RTBF. Al heeft de rechtbank sinds woensdag opnieuw een stakingsverbod uitgevaardigd, zo vernam Gondola. 

Op 24 juli liep het verbod op stakingsposten in Brussel af en dat lieten de vakbonden van Delhaize zich geen twee keer zeggen: ze hervatten meteen hun blokkades. Volgens de RTBF bleven 18 van de 22 Brusselse Delhaize-winkels maandag gesloten. Elders in het land zijn soortgelijke gerechtelijke bevelen nog steeds van kracht, met name in Henegouwen en de provincie Luik. Het sociale conflict dat Delhaize al meer dan vier maanden parten speelt nadat de onderneming in maart aankondigde dat ze haar 128 geïntegreerde supermarkten wil franchiseren, is nog steeds actueel. Ondanks deze spanningen is het management van Delhaize niet van plan om van haar visie af te wijken. Het verklaarde onlangs zelfs dat het ongeveer 400 aanvragen had ontvangen van kandidaat-franchisenemers. In de vakbondsgelederen wordt echter beweerd dat veel van deze ondernemers in spe zich al hebben teruggetrokken, aangezien de kandidaten niet erg enthousiast zijn over de contractvoorwaarden die de keten hen aanbiedt. De enigen die nog in de running zijn, zijn "investeerders zonder scrupules", zoals vakbondsleider Myriam Djegham (CNE) vertelde aan de krant L'Echo.

Update: 26/07/23

Op woensdag meldden verschillende media dat het management van Delhaize een nieuw gerechtelijk bevel heeft aangevraagd en gekregen om tot 4 augustus geen stakingen te houden buiten zijn winkels in Brussel. Stakers die het verbod niet naleven, kunnen boetes krijgen.